Hlavní navigace

Český T-Mobile otestoval potenciální 5G síť. Přinese vyšší rychlosti i lepší pokrytí

2. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

S LTE ještě dlouhou dobu vydržíme, ale přední síťoví experti už připravují mobilní 5G sítě s rychlostmi v řádu gigabitů za sekundu. Dočkáme se jich někdy v roce 2020, jejich podobu však zatím neznáme. Adeptů na možné technologie je několik. Jednu slibnou vyvíjí společnost Kumu Networks a její světová premiéra se odehrála v Praze.

Kumu přišla s metodou Self-Interference Cancellation, zkráceně SIC. Díky chytrému návrhu antén by mohly buňky i koncová zařízení vysílat i přijímat signál na stejné frekvenci a ve stejnou chvíli (tzn. full-duplex). Běžné mobilní sítě takto nefungují, používají half-duplex. Buď přijímají, nebo vysílají. 2G, 3G a 4G sítě využívají dvou duplexních metod: s časovým a frekvenčním dělením.

Návrh 5G:haus sítě s využitím SIC
Návrh 5G:haus sítě s využitím SIC (foto: Deutsche Telekom)

Frekvenční (FDD) znamená, že uplink i downlink mají zvláštní frekvenci. Proto se můžete setkat s tím, že sítě využívají šířku pásma 2 × 20 MHz. Jedněch 20 slouží pro uplink, druhých pro downlink. Kupříkladu v pásmu 1800 jsou mezi párovými frekvencemi odstupy 95 MHz. Jeden směr začíná na frekvenci 1710 MHz, druhý na 1805 MHz. FDD je v mobilních sítích nejrozšířenější technika.

Časové dělení (TDD) znamená, že uplink i downlink běží na stejné frekvenci, ale nikoliv v jednu chvíli. Směry se pravidelně střídají. Operátor využívající TDD o šířce 1 × 20 MHz si zvolí, kolik času dostane příchozí a kolik odchozí směr, čímž může přerozdělovat rychlost. TDD jsou obvyklé spíš v Asii, ale stavět se budou i u nás.

Kumu Networks u SIC vymyslelo způsob, jak dostupné pásmo využít efektivněji. S dostupnou šířkou pásma jako u TDD by šlo dosáhnout rychlostí jako u FDD. Už názvem napovídá, že technologie se stará o potlačování interferencí, které při obousměrné komunikaci vznikají. Vysílaný signál nebude vkládat šum do přijímaného a naopak. U mobilních bezdrátových sítí jde skutečně o revoluci.

 

Z praktického hlediska to přinese větší kapacitu vysílačů, vyšší rychlosti, ale také snadnější pokrývání. Operátoři by mohli kromě velkých vysílačů stavět menší buňky umístěné například na sloupech veřejného osvětlení apod. Ty by nemuseli napojovat na nákladnou optiku nebo je odbavovat jinými rádiovými sítěmi, ale mohli by pro spojení s hlavním vysílačem použít stejnou frekvenci jako s klienty (mobily). Takové malé buňky by fungovat jako extendery.

Pražský test proběhl pod hlavičkou iniciativy 5G:haus. Tu letos v březnu založila společnost Deutsche Telekom (vlastník T-Mobilu). 5G:haus sdružuje také experty z univerzity a hlavních poskytovatelů infrastruktury. Členy jsou Ericsson, Nokia, Samsung, ZTE, Qualcomm a Huawei. SIC má našlápnuto stát se základem 5G sítí.

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?