Hlavní navigace

Chrome se pomalu zbavuje Flashe. Od podzimu bude standardně povolen jen pro 10 top webů

16. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Anthony LaForge z vývojářského týmu Chromu informoval o tom, že Google chce uspíšit přechod na HTML5. Důležitým krokem bude postupný konec Flash Playeru. Ten je v Chromu standardně integrovaný a povolený. Během posledního čtvrtletí 2016 však dojde ke změně pravidel. Webové prvky ve Flashi budou dostupné jen na vyžádání (zvláštní kliknutí).

Jednorázové spuštění Flash Playeru
Jednorázové spuštění Flash Playeru

Takto to bude fungovat všude s výjimkou 10 hlavních domén. U nich bude Flash standardně spouštěn ještě minimálně rok, po této době Google provede revizi, jestli je stále výjimku zachovávat.

  1. YouTube.com
  2. Facebook.com
  3. Yahoo.com
  4. VK.com
  5. Live.com
  6. Yandex.ru
  7. OK.ru
  8. Twitch.tv
  9. Amazon.com
  10. Mail.ru

Pro pokročilé uživatele se nic nemění. Ti si přes chrome:plugins mohou Flash Player zcela zablokovat. Případně skrz nastavení chrome://settings/content zvolit, zdali se pluginy (nejen Flash Player) mají vždy spouštět až na vyžádání. Až na vás vyskočí video nebo animace ve Flashi, budete je moci jednorázově spustit nebo také pro konkrétní adresu nastavit výjimku, aby se spouštěly vždy.

Všechny pluginy lze spouštět jen na vyžádání
Všechny pluginy lze spouštět jen na vyžádání

Do té doby chce Google těsně spolupracovat s Adobe, aby Flash Player byl v Chromu vždy aktuální a zabezpečený. Na to, jak je to malý software, se pravidelně objevuje v seznamech nejděravějších programů.

Flash Player lze zablokovat
Flash Player lze zablokovat 

Pro firemní správce Google do Chromu zavede zjednodušené nastavení, ve kterém bude možné výjimky spravovat ručně. To kvůli vlastním webům nebo intranetovým aplikacím.

Trvalá výjimka pro konkrétní web
Trvalá výjimka pro konkrétní web

Zdroj: Google via Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?