Hlavní navigace

Dvě patra nakousnutých jablek. V Praze otevřelo Apple Museum

23. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vsadíme se, že alespoň jeden z četných kolemjdoucích čekal český Apple Store. Ale ne – 17. prosince se po krátkém videomappingovém představení pod jablíčkářskou vlajkou otevřelo muzeum. Přesně tak designově čisté jako produkty Apple, současně však obsažné.

Apple MuseumApple Museum

Dvoupatrová výstava umístěná do atraktivní lokality na půli cesty mezi Karlovým mostem a Staroměstským náměstím vám přiblíží, co je Apple i kdo byl jeho vizionářský zakladatel. Návštěvníci si mohou prohlédnout vše od Applu 1, prvního počítače Stevea Jobse a Stephena Wozniaka, až po moderní iPhony.

Uvidí rodokmen iPodů, několik prototypů a objeví také raritnější suvenýry typu Jobsových vizitek, školní ročenky nebo dokonce oblečení, které údajně přímo nosil. Zároveň nechybí exponáty věnované animačnímu studiu Pixar nebo společnosti NeXT, již Jobs založil po svém dočasném odchodu z Applu v polovině osmdesátých let.

Apple Museum

Celou expozicí stylově provází mobilní průvodce, jehož si každý návštěvník otevře on-line na muzejní wifi, takže v interiéru neruší žádné nápisy s výjimkou citátů – ať už Jobse nebo přátel, kolegů a obdivovatelů. Důraz je kladen na takzvanou filozofii Applu, kult Jobsovy osobnosti a uhlazenou, nekřiklavou eleganci. Všechno je přesně takové, jak byste si to u Apple Musea představovali, včetně možnosti koupit si v muzejní restauraci raw vegan pochoutku, po níž by určitě sáhl i sám Jobs, a vychutnat si ji na malé zahrádce s vysazenými jabloněmi odrůdy McIntosh.

 

Na druhou stranu je nutné zmínit, že všechny exponáty jsou vypnuté a za sklem, čili až na několik tabletů u vchodu do muzea, je celá expozice neinteraktivní. Českého návštěvníka pak může zamrzet, že kromě webového průvodce s ním bude muzeum komunikovat výhradně anglickými nápisy. Ale vzhledem k tomu, jak dlouho App Store čekal na češtinu, by to možná ani jinak nepůsobilo správně.

Apple Museum

Apple Museum hledejte v Husově ulici. Má otevřeno každý den od deseti do deseti a dospělý za vstupenku zaplatí 300 Kč, přičemž výtěžek jde na charitu. Jablíčkářskou expozici potom výhledově doplní galerie zaměřená na české představitele pop artu.

PS: Desítky fotek exponátů najdete v galerii na Imgur.

Byl pro vás článek přínosný?