Hlavní navigace

IBM M: Před 30 lety přišla revoluční klávesnice. Její rozložení používáme dodnes

29. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

První klávesnice vznikaly už v 19. století. Tehdy se začaly rozvíjet psací stroje. Klíčovým se ukázala vynález a patent amerického novináře a investora Christophera Lathama Sholese. Pět let experimentoval s tím, jak optimálně rozložit jednotlivé znaky. Výsledkem by formát QWERTY z roku 1873, jenž používáme dodnes. Poprvé se ukázal na stroji značky Remington. Americká firma jej pak zdokonalila druhým modelem z roku 1878, který přidal klávesu Shift, aby se dalo psát malými i velkými písmeny. Toto rozložení nakonec přejala většina ostatních výrobců. Ve 20. století QWERTY adaptovaly i počítačové klávesnice. Potřebovaly však ještě další tlačítka, která by zpřístupnila kromě znaků i důležité funkce. Stejně jako u psacích strojů vzniklo několik různých formátů, každý výrobce (a že jich bylo) přidal vlastní kudrlinky.


Klasický zvuk IBM M

Onou revolucí, kterou bychom mohli přirovnat k druhému stroji od Remingtonu, se stala klávesnice IBM Model M (původním názvem IBM Enhanced Keyboard), která se začala vyrábět od roku 1984. Dala tvář prakticky všem klávesnicím, které používáme i po 30 letech. Prvně se objevila u terminálu IBM 3161, verze pro IBM PC přišla v roce 1986 a standardní součástí osobních počítačů IBM se stala v roce 1987.

V čem byla jiná? QWERTY znaky pochopitelně zůstaly na svém místě. IBM ale od prvního PC čarovala se třemi layouty.

IBM PC/XT (1981)

Klávesnice k prvnímu PC ještě neměla blok s navigačními klávesami (šipky, insert, delete, home, end, page up/down). Deset funkčních kláves bylo na levé straně. Ctrl bylo na místě dnešního Caps Locku, ten zase zamířil napravo od mezerníku. Enter byl malý a vertikálně orientovaný. Chyběl předěl před numerickou částí.

IBM PC/XT
IBM PC/XT

IBM PC/AT (1984)

Átéčkové PC přineslo velký Enter, oddělilo numerickou část, ale Esc umístilo do pozice dnešního Num Locku, nad sedmičku v numerické části.

IBM PC/AT
IBM PC/AT

IBM Model M (1984)

Emko už poznáváte. Esc je na své místě. Vedle něj dvanáct funkčních kláves rozdělených do čtveřic. Za nimi se poprvé objevil Print Screen, Pause a mezi nimi se ustálil Scroll Lock (ten už byl i na předchozích klávesnicích). Po touto trojicí konečně přibyl šipky, navigační klávesy, Insert a Delete. Své pevné místo už získaly i zdvojené klávesy Ctrl a Alt.

IBM Model M
IBM Model M

IBM M je opravdová legenda. Klávesnice byla skoro nezničitelná. Bytelná, těžká a s charakteristickým zvukem klapání. Dodnes ji někteří používají. Přiznal se k tomu například autor Minecraftu Marku „Notch“ Persson. Největší sbírku klávesnic a jejich částí najdete na clickykeyboards.com. Rozhodně se na jejich web podívejte. Mají tam spoustu fotografií, návodů a provozují i e-shop nebo servis.

Zdroj: Wikipedia, Foto: Clicky Keyboards

Byl pro vás článek přínosný?