Hlavní navigace

Krást Windows je přežitek – je lepší plná verze, OEM, nebo upgrade?

21. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 7 jsou velmi dobrým operačním systémem a protože chystaná Windows 8 zatím budí hodně rozpaků typu jak to Microsoft vlastně myslel, právě teď může být ta doba, kdy pořídit legální Windows 7. Získáte možnost přejít na Osmičky za pakatel, a když se vám nebudou líbit, vydrží nejméně až do vydání Windows 9.

Když nemáte to „štěstí“, že vlastníte novější počítač pořízený jako celek, na kterém již byl nalepený štítek s licencí Windows 7 od prodejce, podíváte se do eshopu, za kolik se dá licence pro váš stroj pořídit. Čeká na vás několik produktů, ve kterých se není zase tak jednoduché vyznat.

V nabídce máte totiž Windows 7 Home Premium, Professional nebo Ultimate a to licence OEM nebo FPP (v krabici). Zajímá nás pouze česká 64bitová verze, multilicence pomineme. Pomineme také možnost instalovat Linux, který je zdarma, ale jeho uživatelé už o tom musí něco vědět a tento článek nepotřebují.

Případ č. 1: starší počítač s OEM Windows XP/Vista

Ať už máte XP, nebo Vistu, nemusíte kvůli tomu vždy kupovat plnou licenci. Bude vám stačit Windows 7 Home Premium CZ Upgrade (FPP), krabicová verze. Vaše předchozí XP/Vista samozřejmě musí být legální OEM či plná krabicová verze. Jenže povyšování operačního systému není vždy tak snadné jako instalace plné verze. Pokud máte váš starý operační systém v pořádku, lze upgradovat jednoduše a neměli byste dokonce přijít ani o nastavení aplikací.

Jenže z praxe je známo, že téměř vždy je lepší instalovat nanovo. Nabízí se proto otázka: to jako nejdřív musím nainstalovat Windows XP/Vista a z nich opět instalovat Windows 7; a tím ušetřím pár stovek za plnou verzi? Také mi to vrtalo hlavou, nicméně po konzultaci s Microsoftem známe odpověď.

Windows 7 Windows 7 Windows 7

Z Windows XP nejde přímo přejít na Windows 7, takže zde musí proběhnout čistá instalace. Z Windows Vista lze provést upgrade, ale jak jsem psal, čistá instalace po formátu disku je téměř vždy lepším řešením – do budoucna vás stejně ještě pár formátů čeká, není na tom nic špatného.

 

Jak tedy na to? Z běžícího operačního systému XP/Vista spustíte instalační DVD Windows 7. Budete následovat instrukce a zadáte produktové číslo. V případě, že nemáte k dispozici instalační médium předchozí verze, nicméně vlastníte licenci Windows XP/Vista k danému počítači, lze si pomoci. Stačí spustit Windows 7 z instalačního disku a vynechat zadání produktového klíče, v tomto případě vám produktový klíč stejně nepůjde zadat. Následně z nainstalovaného systému Windows 7 spustíte instalaci podruhé, tentokrát vám již půjde produktový klíč zadat a následně i systém aktivovat. Není to možná nejlepší řešení, ale funguje.

Cena upgradu je sice vyšší než u OEM verze, ovšem získáte operační systém, který není vázán na konkrétní stroj a můžete ho v případě potřeby přenést na další počítač.

Windows 7 Home Premium CZ Upgrade: 2 639 Kč

Výhody: přenositelnost licence
Nevýhody: vyšší cena než nákup licence s novým počítačem

 

Případ č. 2: nový počítač bez operačního systému (skládačka)

Postavili jste si nový počítač ze samostatných dílů a řešíte operační systém? Nejlevněji vyjde koupit si OEM verzi Windows 7 Home Premium. V okamžiku nainstalování a zadání sériového čísla se operační systém stává součástí tohoto počítače a nelze ho již přenést na jiný. Ani když počítač vyhodíte do kontejneru a postavíte si nový, nelze použít stejnou OEM licenci, je třeba koupit novou. Na skříň je vhodné nalepit licenční štítek a hotový počítač lze včetně legálních Windows i prodat.

Ale zpět k našemu případu. Skládaný počítač si budete určitě občas vylepšovat. Tu dokoupíte operační paměť, tady přidáte pevný disk, vyhodíte optickou mechaniku :) apod. Do jaké míry jde o stále stejný počítač, ke kterému máte nárok na zlevněnou OEM verzi Windows 7?

Malý nástroj vám vytvoří instalační flash disk s Windows

Oficiální vyjádření zní takto: „Za nový počítač se považuje kombinace procesoru, pevnho disku, základní desky, skříně se zdrojem napájení a operační paměti.“ To je celkem široký výklad, ale realita je o něco lepší. „Při výměně procesoru, základní desky a pevného disku dochází k deaktivaci licence a je zapotřebí zavolat na aktivační linku Microsoftu, kde vysvětlíte, k jaké změně došlo. V případě, že se jedná o výměnu disku, není problém provést reaktivaci, u výměny více komponent – základní desky/procesoru – to považujeme za nový počítač a zákazník musí zakoupit novou OEM licenci.“

Jak je to ovšem v případě, kdy vám základní deska/procesor takříkajíc odešel a vy jste jen vyměnili vadný kus?  V tomto případě je zapotřebí opět situaci vysvětlit na zákaznické lince Microsoftu. Může být požadován doklad o poškození základní desky a nemožnosti její opravy, například od servisní organizace výrobce počítače.

Windows 7 Home Premium CZ OEM: 2 399 Kč

Možnost přechodu na Windows 8: v případě aktivace licence od 2. června 2012 do 31. ledna 2013 bude možné objednat upgrade na Windows 8 Pro za cenu 14,99 EUR

Výhody: nižší cena
Nevýhody: nelze přenést na jiný počítač

 

Případ č. 3: počítače měním jako ponožky

Pokud jste geek, co si v počítači něco mění každou chvíli, pravděpodobně byste s OEM verzí brzy narazili. Nejlepším řešením je pro vás plná verze Windows 7 v krabici (FPP). Taková licence je přenositelná, takže je úplně jedno, co v počítači vyměníte, nebo zda jej vyhodíte celý a postavíte si zbrusu nový, vždy máte legální Windows 7 Home Premium bez nutnosti mít v šuplíku ještě nějakou jinou licenci. A napořád.

Samozřejmě platí, že nesmíte mít tuto verzi nainstalovánu současně na dvou počítačích. Plná Windows 7 po vás nebudou požadovat reaktivaci po výměně hardwaru, jsou však o něco dražší.

Windows 7 Home Premium CZ FPP: 4 290 Kč

Možnost přechodu na Windows 8: u krabicové verze nebude k dispozici možnost výhodného upgradu za 14,99 EUR, nutno koupit upgrade, který bude dostupný po 26. říjnu 2012, cena bude 29,99 EUR za elektronickou licenci nebo cca 59,99 EUR za krabicovou licenci v maloobchodním prodeji.

Výhody: licence napořád, pro jakýkoliv jeden počítač
Nevýhody: vyšší cena

 

Instalace jen z CD?

Krabicové verze jsou v dnešní době tak trochu zbytečné, nešlo by koupit jen elektronickou verzi, zaplatit přes PayPal a licenci mít v elektronické podobě? Zatím nešlo, nicméně podle Microsoftu jsou náklady na distribuci krabic zanedbatelné a vy neplatíte víc jen kvůli kusu plastového kartonu a vylisování optického média.

Musíte si tedy vždy pořídit fyzické médium, které pak hodíte do sklepa. Jenže optická média jsou dávno out, Ultrabooky už pro ně nemají ani čtečky. Existuje více postupů, jak si vytvořit vlastní instalační flash disk, ten nejjednodušší nabízí sám Microsoft. Stáhněte si u něj malou aplikaci, která vám takový flash disk (měl by mít kapacitu alespoň 4 GB) vytvoří ze staženého obrazu ve formátu ISO. Instalace z USB klíčenky je rychlejší a pohodlnější.

Přechod na Windows 8 (až budou)

Microsoft nedávno oznámil, že přechod na Windows 8 bude pro majitele Windows 7 velmi levný. Když si teď pořídíte Windows 7, buď budete mít legální systém na roky dopředu, to v případě, že se vám nebudou Osmičky líbit, nebo je poté získáte za pár euro. Není to ale pro všechny. Co tedy můžete po 26. říjnu 2012, kdy bude nový operační systém oficiálně vypuště, čekat?

Tip: Akce: upgrade stávajícího počítače na Windows 8 Pro bude za tisícovku

Microsoft tvrdí následující: „Nabídka na levný přechod na Windows 8 platí pouze pro nové počítače s předinstalovanou licencí Windows 7 Home Premium, Professional nebo Ultimate. Vztahuje se i na OEM licence, které byly zakoupeny v období 2. června 2012 až 31. ledna 2013. Na upgrade licence v krabicové verzi (FPP) se nevztahuje.“ Pro tyto počítače bude cena nových Osmiček jen 14,99 EUR, tedy zhruba 390 Kč.

Instalace Windows 8

Pro všechny majitele legálních Windows (7, Vista, XP) bez omezení data pořízení by cena za upgrade licenci měla činit 29,99 EUR, tedy zhruba 800 Kč, a to za elektronickou licenci, která bude dostupná prostřednictvím stránek www.windows.cz. Dražší variantou pak bude pořízení fyzického balení, včetně DVD médií, které bude stát zhruba 1 500 Kč. Plná licence nebude ve formě krabice dostupná, zájemci o systém Windows 8 si budou moci zakoupit pro počítač, který si budou sami skládat, OEM licenci systému Windows 8.

A pozor: Windows 7 bude možné zakoupit ještě nějakou dobu po uvedení Windows 8 na trh, ale nebude to trvat věčně. Pod letošní stromeček si je ještě pořídit lze. Více o nabídkách upgradu na Osmičky si přečtěte v našem starším článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.