Hlavní navigace

Microsoft má skvostný laptop, našlapaný tablet nebo mobily chlazené tekutinou

6. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

HoloLens a Band 2

Byl by hřích, kdybychom po milionté napsali, že jsme už všechno věděli dopředu? Tentokrát to psát nemusíme, protože ačkoli jsme něco věděli, nachystal si také velké překvapení, které posadilo na zadek patrně každého. Začneme ale na začátku.

To jako obvykle znamená, že firma vytáhla statistiky. Již 110 milionů zařízení používá Windows 10 (na konci srpna to bylo 75 milionů zařízení), 650 miliard webových stránek bylo zobrazeno prostřednictvím prohlížeče Edge, 120 let herního času v součtu uplynulo při streamování her z Xboxu One na počítače s Windows 10. Microsoft s Desítkami chtěl získat na svou stranu firemní zákazníky. Oznámil, že více než 8 milionů firemních počítačů používá nový operační systém.

 

Ačkoli se Microsoft s říjnovou tiskovou konferencí zaměřil především na hardware, prozradil také, že Facebook chystá nové aplikace. Bude to tedy základní klient pro sociální síť, dále komunikátor Messenger a nakonec klient pro Instagram. Kdybyste to už zapomněli, Facebook tuto sociální síť vlastní od dubna 2012.

Zatímco dosavadní Facebook a Messenger nám vyhovují, Instagram vyšel a pak se o něj vývojáři přestali starat. Přesto budeme za všechny nové univerzální aplikace rádi, protože budou dostupné na telefonech, tabletech i osobních počítačích. Messenger např. pro tablety dostupný nebyl, pouze pro smartphony. Jdeme k důležitějším věcem.

" frameborder="0" height="315" width="560">

HoloLens s kouzelnou rukavicí

Microsoft se připomněl se svými brýlemi pro rozšířenou realitu. HoloLens povyšují na novou úroveň, dostanou totiž holografickou rukavici. Místo snímače v ruce se ve virtuální realitě zobrazí zbraň nebo štít. Firma to prezentovala v úchvatném demu Project XRay, které do vašeho obýváku dostane i mimozemskou invazi.

Několikrát bylo zdůrazněno, že nejde jen o obyčejnou virtuální realitu, ale smíšenou realitu. Prvek vašeho okolí, do kterého se v průhledném displeji vkládají holografické objekty, je klíčový. HoloLens nevyžadují počítač ani žádný kabel, fungují samostatně. Už v prvním čtvrtletí příštího roku vyjde verze pro vývojáře, prodávat se bude za 3 000 dolarů.

Hezčí Band se zahnutým displejem

Microsoft nedělá další variaci na Android Wear nebo Apple Watch. Jeho první náramek Band cílil na sportovce, to se nemění ani s druhou generací. Band 2 má nový design. Tenčí zahnuté tělo, v něm OLED displej chráněný Gorillou Glass 3.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Uvnitř se nachází všechny důležité pohybové senzory, GPS, UV monitor i měřič tepu. Navíc přibyl barometr pro měření nadmořské výšky (kvůli stoupání). Náramek sleduje denní i noční aktivitu, zároveň zasílá notifikace z mobilu. Band zpřístupňuje i Cortanu, ale to v Česku stejně nevyužijeme. Všechna měřená data se efektně – a snad i efektivně – vizualizují v aplikaci Health. Náramek dokonce změří VO2 Max, tedy maximální spotřebu kyslíku sloužící jako ukazatel vytrvalosti.

  Band Band 2
displej LCD
33 × 11 mm
320 × 106 px
AMOLED
32 × 12,8 mm
320 × 128 px
výdrž/nabití 48 h / 1,5 h 48 h / 1,5 h
snímače akcelerometr, gyroskop, GPS, ambientní, UV senzor, mikrofon, teploměr, snímač kožního odporu, snímač vodivosti kůže, měřič tepu akcelerometr, gyroskop, GPS, barometr, ambientní, UV senzor, mikrofon, teploměr, snímač kožního odporu, snímač vodivosti kůže, měřič tepu
sítě Bluetooth 4.0 LE Bluetooth 4.0 LE
vibrace ano ano

Band 2 se spojí s Windows, Androidem i iOS. Po softwarové stránce se kamarádí s hromadou fitness služeb jako Strava nebo Runkeeper. Náramek se začne prodávat 30. října za 249 dolarů. To je o 50 dolarů více než u přechozí generace, ale bohatá funkcionalita cenu patrně vyváží.

Lumia 950 a 950 XL jako náhražka osobního počítače

Velká a větší Lumia 950 slouží jako osobní počítače

Že Microsoft chystá dva nové telefony, jsme věděli. Co budou umět a jak budou vypadat, jsme věděli zrovna tak. Co však ze snímků patrné nebylo, byly zajímavé prvky uvnitř. Telefony využívají vodní chlazení. Ze schématu je vidět, že Snapdragony 808 a 810 Microsoft chladí pomocí heatpipe stejně jako Sony. Má to svůj důvod.

Glance screen a fotoaparát

Zatímco poslední vlajková loď neměla oblíbený glance screen (díváme se na tebe, Lumie 930), s novými Lumiemi se už nebude muset rozhodovat pro kompromis. I nejdražší modely vás budou informovat o aktuálním čase a notifikacích, aniž by to měli jakýkoli měřitelný dopad na výdrž akumulátoru – rozsvěcí se jen potřebné body, zbytek displeje setrvá vypnutý. Trapas z posledně se neopakuje, Microsoft se poučil.

Dále slibuje, že nám foťáky vytřou zrak. Zadní využívá 20Mpx snímač s optikou Zeiss. Modul je opticky stabilizován. Vedle čočky je trojice diod (RGB), nechybí 4K video. Důležitým prvkem je samozřejmě hardwarová spoušť na boku, kterou Microsoft využívá jako jeden z mála výrobců. Fotky by měly být výborné, bez efektu červených očí. Snímky ve špatných světelných podmínkách by rovněž měly být pěkné – tedy nebudou zrnité a rozmazané. Aspoň teoreticky.

Telefony dostaly oboustranný konektor USB-C. Díky Qualcommu se budou rychle nabíjet. Na polovinu kapacity se dostanete za 30 minut. V telefonech najdeme dále dvě antény. Výhodou bude to, že podle toho, jak telefon držíme, bude možné zvolit aktuálně lepší příjem signálu.

 

Windows Hello a Continuum

Apple používá pro snadné odemčení telefonu otisk prstu. Víme, že to funguje dobře. Microsoft s Windows 10 vsadil na ověřování pomocí tváře. To nám ukázal už na osobních počítačích, ale podle drbů se měla podobná technologie dostat do nových drahých Lumií. To se splnilo, obě novinky mají infračervený snímač oční duhovky a podle ukázky nakonec Hello v mobilu vypadá docela funkčně. Přístroj vás hned rozpozná a přihlásí.

Ale úplně největší věcí, která bude Lumie odlišovat od konkurentů, bude samozřejmě Continuum. To jsme už viděli, takže to vlastně není překvapivé, přesto stále cítíme nadšení. Telefon připojíte k dockovací stanici, k dispozici máte DisplayPort, případně HDMI. K tomu dostanete 3× USB. To pokryje i připojení klávesnice, myši nebo flash disku.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Sice nedostanete úplně plnohodnotný desktop, protože na telefonu nepoběží tradiční aplikace pro prostředí Win32, nicméně na klávesnici můžete psát a používat klávesové zkratky, včetně Alt+Tab a následků na otevřená okna, nainstalované aplikace se přizpůsobí větší obrazovce atp. K dispozici budete mít skoro plnohodnotný počítač. Mezitím budete svůj smartphone moct nezávisle používat jako telefon a budete na malém displeji používat aplikace jako normálně.

Proto Microsoft potřeboval vysoký výkon. Velkou výhodou bude kontinuita a jednotnost prostředí, budete pořád jako doma. Pokud bude k dispozici dostatek aplikací, nevidím důvod, proč by právě tohle řešení nemohlo sloužit jako náhražka klasického počítače u většiny lidí. Kdo použije počítač jen občas, tomu by telefon s Continuem mohl stačit. Aspoň v budoucnu.

  Lumia 950 Lumia 950 XL
displej 5,2", AMOLED, 1440 × 2560 px, GG3 5,7", AMOLED, 1440 × 2560 px, GG4
SoC Snapdragon 808 (2× 1,8 GHz Cortex-A57 + 4× 1,4 GHz Cortex-A53 + Adreno 418) Snapdragon 810 (4× 2 GHz Cortex-A57 + 4× 1,6 GHz Cortex-A53 + Adreno 430)
RAM 3 GB 3 GB
úložiště 32 GB + microSD 32 GB + microSD
zadní foťák 20 Mpx, 1/2,4", F1,9, OIS, 3× LED, video 2160p 20 Mpx, 1/2,4", F1,9, OIS, 3× LED, video 2160p
přední foťák 5 Mpx, F2,4, video 1080p 5 Mpx, F2,4, video 1080p
sítě 2G, 3G, LTE, LTE-A, Wi-Fi 802.11ac MIMO, Bluetooth 4.1, NFC 2G, 3G, LTE, LTE-A, Wi-Fi 802.11ac MIMO, Bluetooth 4.1, NFC
snímače GPS/Glonass, akcelerometr, gyroskop, kompas, proximity, ambientní, SensorCore, snímač duhovky GPS/Glonass, akcelerometr, gyroskop, kompas, proximity, ambientní, SensorCore, snímač duhovky
akumulátor 3000 mAh, Qi nabíjení 3340 mAh, Qi nabíjení
výdrž 12 dní v pohotovosti
23 hodin hovoru 2G
18 hodin hovoru 3G
67 hodin hudby
10 hodin videa
9,5 hodiny surfování přes Wi-Fi
12 dní v pohotovosti
25 hodin hovoru 2G
19 hodin hovoru 3G
75 hodin hudby
11 hodin videa
11 hodin surfování přes Wi-Fi
rozměry 145 × 73,2 × 8,2 mm 159,9 × 78,4 × 8,1 mm

Chystejte peněženky

Ze zatím známých parametrů zmiňme ještě základní úložiště. To bude mít kapacitu 32 GB, k tomu ovšem lze přidat paměťovou kartu, operační paměti budou 3 GB. Menší telefon bude mít 5,2" displej s jemností 564 ppi, větší pak 5,7" obrazovkou s hodnotou 518 ppi. Použita bude technologie OLED.

Telefony přijdou do obchodů v listopadu. Lumia 950 se bude prodávat od listopadu za 549 dolarů, Lumia 950 XL za 649 dolarů. Na trh přijde v prosinci ještě jednoduchá Lumia 550 za 139 dolarů. Zbývá jen vyřešit otázku softwaru, který očividně není zrovna dodělaný. Použije Microsoft starší, ale opravenou verzi Windows 10 Mobile, nebo uvede telefony s aktuálnějším softwarem a bude stabilitu řešit později aktualizacemi?

Surface Pro 4 a Surface Book

Surface Pro 4 je tenčí a výkonnější

Surface býval neúspěšný projekt, kterému se kdekdo posmíval, ale teď Microsoftu hrne do kasy 3,5 miliardy dolarů ručně. Stačí se i podívat na konkurenci, jež se svými tablety zkouší úspěch napodobit. Jde o Apple, Samsung nebo Google. Surface Pro 3 se tedy těšil velké popularitě. Dle Microsoftu tento tablet doporučilo ostatním 98 % lidí, kteří si jej koupili. A Surface Pro 4 má potenciál na tento úspěch nejen zopakovat, ale ještě zlepšit.

Microsoft zachoval půdorys, ale tablet je tenčí, v pase má jen 8,4 mm. Na zádech najdete tradiční stojánek. Nový Surface má také větší displej s vyšším rozlišením. Úhlopříčka činí 12,3", jemnost 267 ppi. Panel chrání 0,4mm vrstva Gorilla Glass 4. Má citlivější dotykovou vrstvu. Rozpozná, když se tabletu dotýká dlaň, kdy prsty a kdy pero.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Nový stylus Surface Pen rozpozná 1024 úrovní přítlaku, na konci má novou gumu. Kromě tlačítka na těle slouží jako tlačítko také ona zmíněná guma. Spustí Cortanu, což, jak doufáme, půjde změnit. Na jedno nabití Surface Pen vydrží celý rok. Prodávat se bude v pěti barvách, hroty jsou vyměnitelné.

Vyslyšeny byly naše prosby, aby tablet nepoužíval superúsporný, ale pomalý procesor Core M. Nebude. Surface Pro 4 je o 30 % rychlejší než trojka a o 50 % výkonnější než MacBook. Uvnitř najdeme procesory Intel Core i3/i5i/i7 „Skylake“. Prodávat se bude v konfiguracích s až 16 GB paměti a 1 TB SSD. Chlazení je stále aktivní, ale při nízké zátěži bude vypnuté.

 

Nová dokovací stanice obsahuje čtyři USB 3.0, dva DisplayPorty pro 4K displeje, gigabitový Ethernet. Redesignovaná klávesnice Type Cover má větší mezery mezi tlačítky, lepší spínače, o 40 % větší touchpad a k tomu ještě čtečku otisků pro přihlašování Hello. Klávesnice je plně kompatibilní se Surfacem Pro 3. Surface Pro 4 se začne prodávat od 26. října, ceny začnou na 899 dolarech.

  Surface Pro 4 Surface Book
displej 12,3", IPS, 2736 × 1824 px, Surface Pen v balení 13,5", IPS, 3000 × 2000 px, Surface Pen v balení
CPU/GPU Core M3 / HD Graphics 515
Core i5 / HD Graphics 520
Core i7 / Iris
Core i5 / HD Graphics 520
Core i5/i7 / GeForce
RAM 4/8/16 GB 8/16 GB
SSD 128/256/512/1024 GB 128/256/512/1024 GB
zadní foťák 8 Mpx, AF, 1080p 8 Mpx, AF, 1080p
přední foťák 5 Mpx, FF, 1080p 5 Mpx, FF, 1080p
zvuk stereo mikrofon, stereo repro stereo mikrofon, stereo repro
konektory USB 3.0, 3,5mm jack, mDP, čtečka microSD, Cover port, SurfaceConnect 2× USB 3.0, 3,5mm jack, čtečka SD, mDP, SurfaceConnect
snímače akcelerometr, gyroskop, ambientní akcelerometr, gyroskop, kompas, ambientní
výdrž až 9 hodin až 12 hodin
sítě Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0 Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
rozměry 292,1 × 201,4 × 8,5 mm 312,3 × 232,1 × 13–22,8 mm
hmotnost 766 gramů (Core M3)
786 gramů (Core i7)
1,5 kg
tělo magnéziové magnéziové

Surface Book je nejrychlejší 13" notebook na světě

Největším překvapením večera byl nový notebook, tohle se Microsoft podařilo dokonale utajit. Ve firmě si řekli, co tak udělat Surface jako plnohodnotný laptop. Tak vznikl Book, jenž má dotykový displej a klávesnici spojenou ohebným kloubem podobným tomu z Lenova Yoga Pro 3. Displejem však nelze otáčet o 360° stupňů, místo toho jej lze odpojit, otočit a zapojit. Nebo ho použijete jako tablet.

Displej s 13,5" úhlopříčkou dosahuje jemnosti 267 ppi. Má stejně citlivou dotykovou vrstvu jako Surface Pro 4. Microsoft slibuje dokonalé barvy. Klávesnice má podsvícení a tiché klávesy, přesto s jistým stiskem. Skleněný touchpad rozpozná pět dotyků.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Uvnitř bude také některý z Intel Skylaků, grafika GeForce, až 16 GB paměti a 1 TB SSD. Grafika je umístěna v klávesnici, takže plný výkon Surface Book nabídne jen v laptopovém režimu. Prý jde o nejrychlejší 13" notebook v historii, dvakrát rychlejší než MacBook Pro. Přesto na jedno nabití vydrží až 12 hodin. Microsoft také zmínil, že je to počítač velice lehký.

Otázkou zůstává, zda si firma nerozhází vztahy s partnery, jimž se před lety nelíbilo ani uvedení Surfacu. Cílem řady Surface nicméně je ukázat vzorové zařízení, které výrobce inspiruje. V současnosti již nabídka špičkových laptopů s Windows není tak špatná, ale Surface si přesto své místo na trhu najde. Publikum v New Yorku nadšeně tleskalo a vstávalo. Na tohle řada profesionálů čekala, Microsoft vytvořil opravdovou konkurenci pro jablečné počítače. Do obchodů Surface Book zamíří 26. října a ceny začnou na 1 499 dolarech.

Na bližší specifikace zařízení se podíváme v dalších článcích.

Byl pro vás článek přínosný?