Hlavní navigace

OnePlus One nabízí parametry naprosté špičky, ale stojí jen polovinu

23. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost OnePlus na začátku roku odstartovala agresivní kampaň, v rámci které si dělala legraci z konkurence, především Applu a Samsungu. Na firmu, o které nikdo předtím neslyšel, měla velká ramena. Založili je bývalí manažeři čínského výrobce Oppo a razí i stejnou strategii – nabídnou hodně za málo.

Jejich první telefon OnePlus One má možná legrační název, ale papírové parametry žádným žertem nejsou. One vsadil na 5,5" displej typu IPS s rozlišením 1080 × 1920 px. Uvnitř tluče nejsilnější dostupný mobilní čip Snapdragon 801 se čtyřjádrovým procesorem Krait 400 (2,5 GHz) a grafikou Adreno 330. Stejný základ používají i letošní top modely Samsungu, HTC nebo Sony.

One má také dostatek paměti, najdeme v něm 3 GB RAM a 16/64GB úložiště. Slot pro microSD karty chybí, vzhledem k omezením v Androidu 4.4, který na telefonu běží, se to asi začne stávat standardem.

Respekt budí i dvojice fotoaparátů. Ten zadní 13Mpx pochází z dílen Sony, využívá snímač Exmor IMX214 s objektivem o světelnosti f/2.0. Zvládne natáčet 4K video, užitečnější možná bude rozlišení 720p při 120 snímcích za sekundu. Přední 5Mpx foťák je zajímavý hlavně díky širokému úhlu záběru (80°).

 

 

Telefon si rozumí se všemi hlavními 2G a 3G sítěmi, zvládne i LTE. Wi-Fi podporuje i v poslední specifikace 802.11ac, Bluetooth je ve verzi 4.1. One nepostrádá ani NFC nebo GPS/Glonass. Oproti konkurenci ale postrádá například infraport.

Na těle najdeme tři mikrofony, ve videu dokážou nahrávat stereo, při hovoru zase potlačují okolní hluk. Ve stereu jsou i reproduktory značky JBL, nacházejí se netradičně na dolní hraně. Velkým plusem je také akumulátor s kapacitou 3100 mAh. Při těchto parametrech není telefon ani přehnaně velký. Díky menším rámečkům dosahuje rozměrů 153 × 76 × 9 mm, hmotnost činí 162 gramů. Mohl mít více, firma experimentovala s ocelovým nebo hliníkovým tělem. Nakonec ale skončila u plastového s částmi z hořčíku.

Zajímavý je nicméně zadní kryt. Je vyměnitelný a bude se prodávat v provedeních imitujících dřevo, bambus, džínovinu nebo kevlar. Standardně ale telefon bude v bílé (16GB varianta), nebo černé (64GB) barvě. OnePlus One běží na Androidu, resp. jeho komunitní verzi CyanogenMod 11S založené na KitKatu.

Stojí polovinu Galaxy S5

Největší peckou je ovšem cena. One bude dostupný od května, 16GB verze bude stát 269 eur (7400 Kč), 64GB pak 299 eur (8200 Kč). Telefon nejdříve zamíří do USA, Kanady, Británie, Německa, Francie, Itálie, Španělska, Portugalska, Belgie, Nizozemska, Dánska, Finska, Švédska, Rakouska, Na Tchaj-wan a do Hongkongu, později jej bude výrobce přes svůj obchod posílat i do jiných zemí. Snad i k nám. Za tuhle cenu je to fakt pecka.

 

PS: Telefon si už vyzkoušeli například na Cnetu. V systému je i Play Store s aplikacemi Googlu. Jak se dalo čekat, telefon je hodně rychlý, svižný je také foťák. Ale fotky až tak kvalitní nejsou. Redaktoři nicméně testovali předprodukční kus.

Zdroj: OnePlus

Byl pro vás článek přínosný?