Hlavní navigace

YouTube se pustí do boje s konspiračními teoriemi. Bude odkazovat na faktické články

16. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
I služba zaměřená na video zareaguje na množící se lživý nebo manipulativní obsah.

Technologické firmy pomalu přijímají zodpovědnost za dezinformační obsah na svých službách aktivními protiopatřeními. Facebook např. testuje kontrolování zpráv a ještě dříve chtě spojit síly s organizacemi ověřujícími fakta. Nevím jak vy, sám zatím reálné výsledky na sociální síti nevidím. Do boje s dezinformacemi se oficiálně vydá také YouTube. Doufejme, že budou výsledy viditelnější než na Facebooku. O chystaných aktivitách na festivalu SXSW v úterý informovala Susan Wojcicki, nynější ředitelka YouTubu, jak informuje CNBC. Není pochyb o tom, že je videokanál zneužíván k šíření fake news. V této souvislosti připomenu loňskou analýzu českých dezinformačních kanálů na YouTubu, kterou vypracoval online deník Aktuálně.cz.

YouTube každý měsíc použije 1,5 miliardy lidí.

K tématu: Informační válka konečně vyvolala bitvu s falešnými zprávami

Jednoduše řečeno se YouTube do boje s konspiračními teoriemi vydá tak, že během několika měsíců pod takovými videy začne zobrazovat boxík s odkazy na legitimní informační zdroje. Primárně by mělo jít o Wikipedii. Pro diváky a divačky tak bude snazší rozpoznat fikci od reality. Je samozřejmě otázka, nakolik budou takové boxy efektivní a jak úspěšně se je podaří nasazovat videí obsahujících konspirační teorie.

Cloud24

Podle Wojcicki budou dodatečné informace doplňovány jen v případě, že konspirační teorie způsobující velký rozruch. YouTube se patrně snaží uklidit svůj nepořádek. Nedávno se totiž řešilo, že našeptávací systém ve vyhledávání vás nezřídka odkáže na videa s extrémistickým obsahem nebo právě s různými konspiračními teoriemi plnými smyšlenek.

Byl pro vás článek přínosný?