Hlavní navigace

Z Gridu se stává GeForce Now. Nvidia spustila cloudovou herní půjčovnu za 270 Kč měsíčně

1. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Herní revoluce jménem Grid

Už jsou to více než tři roky, co Nvidia představila program Grid. Firma měla v plánu stavět výkonné superpočítače s grafikami GeForce pro cloudové herní platformy jako OnLive nebo Gaikai. Cílem bylo přenést výpočetní výkon do vzdálených datacenter, zatímco hráčovi bude stačit základní počítač, tablet nebo smartphone, na kterém bude přes internet pouze přijímat obraz a zvuk, zatímco směrem ven bude zasílat ovládací povely.

Nvidia spustila GeForce Now
Nvidia spustila GeForce Now  

Služby Gaikai i OnLine postupně skončily a jejich zbytky koupilo Sony, které cloudové hraní přeneslo exkluzivně na vlastní zařízení. Služby PlayStation Now funguje na PS3, PS4, PS Vita, PSTV a vybraných televizorech a Blu-ray přehrávačích (kromě Sony i pár modelů od Samsungu). Pro Sony je to způsob, jak do budoucna zachovat kompatibilitu s hrami pro staré konzole. Dnes jsou v Now hry pro PS3, které na PS4 nejedou. V budoucnu mohou do katalogu přibýt tituly pro PS4, či naopak starší PS2 nebo PS.

Nvidia se ale ani přes krach dvou herních cloudů nevzdala a vytvořila vlastní službu nazvanou jednoduše Grid. Službu spustila spolu s uvedením své herní konzole Shield Portable (Tegra 4) v červnu 2013. Rok nato přidala Shield Tablet (Tegra K1) a letos uvedla Shield (Tegra X1). Grid byl pro majitele těchto zařízení zdarma, každý měsíc tam přibylo několik her, aktuálně jich je v katalogu přes 50 (Alan Wake, Dirt 3, The Witcher 2, Batmani atd.). Konzole už umí kromě gamepadu využít i klávesnici a myš, takže si poradí i se strategiemi.

Srovnání GeForce Now s konkurenčními službami
Srovnání GeForce Now s konkurenčními službami

Firma také postupně zlepšovala kvalitu. Původně vysílala obraz pouze v rozlišení 720p30, později přidala režim 720p60 a nejnovější už zvládá i 1080p60. Nvidia navíc po světě postavila šest datacenter, aby všechny klíčové trhy měly jeden poblíž. Díky sousednímu Německu jej máme i my. Nvidia slibuje dobu odezvy do 60 ms. Nic pro progamery v Counter-Striku, ale běžný hráč si možná odezvy ani nevšimne. Viz naše recenze.

Z Gridu se stává GeForce Now

Grid ale nakonec byla pouze dočasná síť pro beta testery. Ti si mohli užívat dva roky prázdnin. Dnes skončily. Grid se změnil v GeForce Now, nově jde o placenou službu. Nvidia si účtuje 8 dolarů měsíčně, v Evropě je to méně výhodných 10 eur (270 Kč). V rámci toho můžete hrát libovolnou z oněch 50+ her, přičemž každý měsíc přibývají nové.

Další změnou je spuštění obchodu, kde se budou nacházet novinky, ale zaplatíte za ně jednorázovou částku jako na PC nebo konzolích. Aktuálně je v prodeji 12 her, mezi nimi The Witcher 3 nebo Mad Max po 60 dolarech, MotoGP 15 za 40 dolarů nebo Trine 3 za 22 dolarů. Stávající majitelé Shieldů už nemůžou hrát zadarmo, ale mohou využít tříměsíční zkušební dobu.

Pro koho je GeForce Now?

Hrát hru uloženou v cloudu má několik výhod i nevýhod. Plusem je, že nemusíte stahovat kompletní hru, prostě zaplatíte a okamžitě hrajete. Ve hře se nemusíte starat o nastavení detailů, zálohu uložených pozic, tohle všechno se ukládá do vašeho online účtu. Předplatné je výhodné pro ty, kteří si najdou čas i chuť na všechny hry v něm obsažené. U jednotlivých nákupů her zase oceníte, že u některých titulů dostanete i Steam kód ke stažení hry na PC (nebude to u všech).

Konzole Nvidia Shield
Konzole Nvidia Shield

Nevýhodou je, že pro hraní potřebujete speciální hardware, tedy některou z konzolí Shield. Nejvýhodnější bude letos představený Shield, tedy výkonný přehrávat postavený na platformě Android TV. V Česku se zatím neprodává, ale posílá jej sem například britský Amazon. Verze s 16GB úložištěm stojí 158 liber včetně poštovného (6200 Kč), edice s 500GB diskem je za 229 liber včetně poštovného (8400 Kč). V ceně je i jeden velmi dobrý gamepad.

 

Na Shieldu je možné hrát i hry pro Android, přehrávat libovolné filmy (až ve 4K), instalovat další aplikace. Můžete si vytvořit i „domácí Grid“. Přes síť lze streamovat hru z počítače do obýváku. Typický příkon Shieldu je okolo 10 W. Herní počítač bude mít 300 W a více.

Mimochodem: Dnešní update Shieldu vylepší multimediální schopnosti. Přibude podpora bezztrátových audioformátů Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio a WMA Lossless. Konzole nově přehraje i video ve formátu VC-1, WMV9 a MPEG-2. Poradí si i s filmovou frekvencí 23,976 fps.

Tu největší roli ale hraje internetové připojení. Upload tak rychlý být nemusí, ale download dostane záhul. Pro rozlišení 720p30 Nvidia doporučuje 10Mb/s přípojku, pro 720p60 pak 20Mb/s přípojku a pro 1080p60 rovnou 50Mb/s přípojku. Nutností je také rychlý router s 5GHz Wi-Fi nebo lépe gigabitovým Ethernetem.

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?