Hlavní navigace

Známe vítěze Křišťálové Lupy 2013. Které weby letos nadchly nejvíce?

20. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letošní rok Křišťálovky jel podle loňské šablony. Zůstaly stejné kategorie, v některých případech i stejní výherci. V roce 2013 byl zaválel Seznam, Karel i Andrej. A také spousta jídla.

Ceny internetové veřejnosti (uživatelská anketa)

Už to začíná smrdět nudou, ale v kategorii Zpravodajství už poosmé v řadě vyhrál iDnes.cz. Velká gratulace zřejmě budoucímu ministru financí. Dobře to Babiš koupil.

V Internetovém obchodování kraluje srovnávač Heuréka.cz. Letos výrazně přepracoval své mobilní aplikace, udělal z webu přehlednější nákupní galerii a minulý týden uspořádal druhý ročník Dne dopravy zdarma. Je to také jeden z mála projektů, který je ve své kategorii silnější než konkurenční služba od Seznamu (zde Zboží.cz).

Nejlepším Nástrojem nebo službou byl zvolen Stream.cz. Ten před několika týdny prošel razantní změnou. Končí s uživatelskými videi ve stylu YouTubu, ale spoléhá se na vlastní produkovaný obsah. Ze Streamu se stala ryze internetová televize.

Kategorii Zájmové weby vyhrálo Peklo na talíři, tedy pořad na Streamu, kde vám šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk řekne, co správně jíst a na jaké nechutnosti můžete narazit v českých podnicích.

Komiksovému blogu, který velebí krásu českých dějin a rozmanitost našeho jazyka, se v poslední době nejde vyhnout. One (wo)man show proto vyhrály Opráski sčeskí historje. Zmikund měl radost.

Veřejně prospěšnou službou byly opětovně zvoleny Potraviny na pranýři. Prodejci potraviny nás stále šidí, vyhledávač závadných výrobků proto přijde vhod. Letos už Potraviny uvedly také mobilní aplikaci pro Windows Phone a Android. Zkrátka až moc plusových bodů na projekt podporovaný státním úřadem. 

Mobilní službou roku se staly Mapy.cz, které loni ovládly kategorii Nástrojů a služeb. Seznam letos hodně zamakal. K leteckým a šikmým snímků začne detailně fotit také ulice ve stylu Street View od Googlu. Brigádníky vyslal do českých podniků, aby nafotil jejich interiéry, chystá i 3D mapy. K tomu stále vylepšuje mobilní aplikace, které se letos naučily ukládat mapy offline.

 

Ceny odborné poroty

Expertní panel Křišťálovky každoročně vybírá zajímavé nebo důležité projekty, které by jinak neprošly sítem běžných uživatelů. Nejsou mezi masami tolik populární, nejdou tolik vidět, ale měli byste o nich vědět.

Obsahovou inspirací se stala Datová žurnalistika iHNed.cz. Pánové Cibulka, Boček a Kočí zpracují nezáživná zdrojová data do užitečné podoby, aby díky nim přišli na skutečnosti, kterých si jiné nevšimli. Datablog se inspiruje skvělými analýzami britského Guardianu, který datovou žurnalistiku zviditelnil nejvíce.

E-commerce inspirací roku se stalo DámeJídlo.cz. Služba zprostředkovává nákupy jídel ze stovek restaurací a nechá je zaslat až k vám domů. Stojí za ní Tomáš Čupr, který už je na Křišťálovce pečený vařený. V minulosti vyhrál kategorii Osobnost roku a jeho Slevomat se stal Projektem roku.

Říká se, že Schwarzenberga ty Facebooky málem udělaly prezidenta. Dobrá kampaň na sociálních sítích mu možná pomohla do druhého kola prezidentských voleb, našel díky ní podporu u mladých. Odborná porota ocenila kampaň Karel na hrad titulem Marketingová inspirace.

Nejlepším Globálním projektem českých tvůrců se stalo Apiary.io. Startup, který se prosadil i ve světě, chce být něco jako Github pro webové API. Apiary pomáhá vývojářům s návrhem, vývojem, testováním a dokumentací webových rozhraní, které dnes nabízí prakticky každá webová služba, která se chce spojovat s jinou.

Anticenu po zásluze získalo ministerstvo dopravy, byť za hodně starou záležitost. MDČR poskytlo už v roce 2001 monopol na data o jízdních řádech společnosti Chaps, přestože by mělo tyto informace nabízet samo dle zákona ve strojově čitelné podobě. Seznam, Google a další, kteří by chtěli jízdní řády zpracovávat ve vlastních aplikacích, mají smůlu a musí jízdní řády získávat po částech sami od dopravců. To se ale změní, ministerstvo do konce roku monopol uvolní.

Osobností roku se stal Petr Koubský. Starší si jej pamatují ze Softwarových novin. V poslední době je Koubský všude. Sloupkaří na Lupě, iHNedu, učí na VŠE, založil iCollege a k tomu ještě moderuje IT konference. A to o sobě říká, jaký není introvert.

Pořad Peklo na talíři se nejvíce líbil také odborné porotě, zvolila jej Projektem roku.

Kompletní výsledky, nominace, pravidla a složení poroty najdete na oficiálním webu.

Byl pro vás článek přínosný?