Hlavní navigace

Detaily základních desek MSI Gaming Z97 (pro Haswell Refresh) jsou venku

16. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Parametry a fotografie nové řady desek s čipsetem Z97, které MSI chystá na příští měsíc, jsou nečekaně tady ještě před vypršením NDA. S předstihem se tak můžeme podívat na finální produkty, které se svými novými čipsety  Z97 a H97 utvoří pár s upravenými Haswell procesory. Intel nový refresh Haswellu oficiálně představí 11. května (máj).

Podívat se můžeme celkem na šest desek, přičemž by mělo jít o kompletní řadu Gaming. Jde o desky MSI Z97 Gaming 9 AC, MSI Z97 Gaming 7, MSI Z97 Gaming 5, MSI Z97 Gaming 3, MSI H97 Gaming 3 a MSI Z97I Gaming. Prototypy některých z nich jsme mohli zahlédnout už na letošní výstavě CeBIT. Všechny desky jsou vybaveny paticí pro procesory LGA 1150. Do ní kromě CPU Haswell, Haswell Refresh a Haswell Refresh K-Series (Devil’s Canyon) budou pasovat i na příští rok chystané procesory s mikroarchitekturou Broadwell.

MSI Z97 Gaming 9 AC

Nejvyšším modelem celé řady je MSI Z97 Gaming 9 AC. Je osazen dvanáctifázovým napájením, které je umístěno pod novým a vylepšeným pasivním chladičem. MSI se chlubí osazením kvalitních komponentů, pro které používá marketingový název Military Class IV (podobně jako třeba Gigabyte používá označení Ultra Durable). Na desce jsou k dispozici čtyři paměťové sloty pro DDR3 moduly do frekvence 2666 MHz a kapacity 16 GB.  Na desku tak lze osadit celkem 64 GB operační paměti.

 

Všechny desky série jsou vybaveny sloty PCIe jen ve verzi 3.0. Nemusíme se tak obávat stále obvyklého kombinování se starší generací. MSI Z97 Gaming 9 AC obsahuje tři 16linkové sloty a tři malé jednolinkové sloty. Vlevo od čipu PCH najdeme také slot M.2 (nástupce mSATA), do kterého lze osadit rozměrově malé SSD. Klasických konektorů SATA ve verzi 6 Gb/s má deska celkem osm. Jelikož jde o desku vyšší kategorie, nechybí ani segmentový LED displej pro hlášení chyb POST a samostatná tlačítka pro spuštění, restart a rychlé přetaktování.

MSI Z97 Gaming 7

Specialitou je digitální převodník Xtreme Audio v rámci zvukového čipsetu Audio Boost 2, jehož kryt je vidět v dolní části desky. Součástí výbavy je i Wi-Fi modul s podporou specifikace IEEE 802.11ac a též pro řadu Gaming typický síťový čip Killer E2200 od Qualcommu.

Cena desky doposud není známa, ale jelikož půjde o nejvyšší model řady, pravděpodobně se bude pohybovat v rozmezí 6 až 7 000 Kč.

Stydět se nemusí však ani mainstreamové modely. Deska MSI Z97 Gaming 7 přichází s velice podobnou výbavou, přičemž nechybí dvanáctifázové napájení a ani M.2 slot. Navíc je jen čtvrtý jednolinkový PCIe 3.0 slot, který využil místo po chybějícím převodníku Xtreme Audio. Chybí také Wi-Fi. Model MSI Z97 Gaming 5 je dále ochuzen i o dva SATA konektory a samostatná tlačítka. Napájení je v tomto případě už jen osmifázové.

MSI Z97 Gaming 5 

Nejnižší model řady Gaming s čipsetem Z97 je deska MSI Z97 Gaming 3, jíž bude v cenících dělat společnost ještě levnější varianta s čipsetem H97. Kromě čipsetu jsou si však desky Gaming 3 velice podobné. Obě obsahují čtyři sloty pro operační paměť, dva 16linkové a dva jednolinkové PCIe sloty a též tři klasické PCI sloty. Ve výbavě je šestifázové napájení, šest konektorů SATA 6 Gb/s a co je potěšitelné, stále i M.2 slot.

MSI Z97 Gaming 3 

Kromě standardních ATX formátů MSI připravilo i velice zajímavou mini-ITX desku MSI Z97I Gaming. Na tu lze osadit dva paměťové moduly DDR3 s celkovou kapacitou 32 GB (2666 MHz) a jednu přídavnou kartu (16linkový konektor PCIe 3.0). Deska je vybavena čtyřmi konektory SATA 6 Gb/s a šestifázovým napájením, přičemž díky 8pinovému konektoru napájení procesoru je možné pomýšlet i na seriózní přetaktování.

Bohatý zadní panel desky obsahuje kromě sítových a zvukových konektorů také dva konektory eSATA, osm konektorů USB (6 × USB 3.0), jeden PS/2 a SPDIF, tři obrazové výstupy (DisplayPort a 2 × HDMI) a též dvě antény pro Wi-Fi s podporou standardu IEEE 802.11ac (včetně starších N, G a B).

MSI Z97I Gaming

Desky by se měly dostat do obchodu v průběhu května (máj). Na jejich koncové ceny si ale budeme muset ještě pár týdnů počkat.

Zdroj: MSI

Byl pro vás článek přínosný?