Hlavní navigace

Dostane se Micron do čínských rukou? USA prý dvojku na trhu pamětí nepustí

23. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na jaře jsme přinesli zprávy o tom, jak se Čína, respektive čínské firmy snaží vybudovat lokální výrobu pamětí DRAM (a potažmo NAND). K tomu měla posloužit koupě menší americké firmy ISSI, která ale nepředstavuje nějak zásadního hráče na trhu. Nicméně se zdá, že čínský holding Tsinghua Unigroup má v úmyslu dostat se ke špičkové technologii výroby pamětí mnohem přímočařeji. Projevil totiž zájem koupit rovnou současnou dvojku na trhu s operačními pamětmi a NAND: společnost Micron Technology, která jen před pár lety pohltila pro změnu japonskou Elpidu.

Zprávy v tomto duchu probublaly minulý týden. Tsinghua podle nich za Micron nabízí nějakých 23 miliard USD, což není vzhledem k významu společnosti pro počítačový průmysl zas tak moc. Akcie Micronu jsou totiž zřejmě v současnosti poněkud podhodnoceny. Tzv. tržní kapitalizace stanovená jen z jejich hodnoty tudíž nevypovídá nějak přesně o skutečné hodnotě technologií, značky, tržního postavení a vlastněných výrobních zařízení. Nabídka Tsinghuy je zřejmě necelou pětinu nad celkovou momentální cenou akcií (minulý týden 21 USD), což je pod obvyklou úrovní akviziční „přirážky“, jaká bývá v podobných obchodech dojednána. Někteří pozorovatelé jsou proto toho názoru, že šlo spíše o jakýsi pokusný balónek, který měl toliko naznačit, že o koupi by byl zájem, ale na druhou stranu nenavnadit vlastníky, aby vyšroubovali požadavky.

Micron, moduly RAM

Ačkoliv zprvu nebylo úplně jisté, jak reálné tyto zprávy jsou, postupně se zdá, že nabídka byla reálná. Tento týden vše již potvrdil i Micron, ovšem zároveň poněkud zchladil debaty o tom, k čemu by prodej firmy vedl. Podle některých názorů by byly dopady na trh s pamětí poměrně rušivé. Čínští vlastníci by například mohli preferovat domácí firmy a lokální trh, což by sice zlevnilo čínskou elektroniku, ale opět zdražilo RAM pro počítače ve zbytku světa, právě v momentě, kdy konečně začala zlevňovat.

 

Micron je ovšem společnost sídlící v USA a tudíž by případný prodej do Číny musel být schválen tamními regulačními orgány. A právě v tom je problém – podle Micronu by totiž obchod byl s vysokou pravděpodobností zablokován ze strategických příčin. Jak DRAM, tak NAND je totiž nenahraditelnou komoditou, a odříznutí jejího přísunu v důsledku například hypotetického obchodního embarga by bylo značným problémem. Jelikož i další výrobci pamětí sídlí v Asii (Hynix a Samsung jsou jihokorejské společnosti), je i podle nezávislých analytiků pravděpodobné, že budou dotyčné úřady Micron coby dodavatele pamětí považovat za podnik strategické důležitosti a jeho prodej proto nedovolí. Že schválení obchodu je nepravděpodobné, údajně zástupci Micronu přímo sdělili čínské straně.

Pod Micron patří i značka SSD Crucial (Zdroj: The Tech Report)
Pod Micron patří i značka SSD Crucial (Zdroj: The Tech Report)

Tyto politické překážky tedy asi způsobí, že bude na trhu pamětí zachován status quo. Odhlédneme-li od mimoekonomického hodnocení, pak ovšem nelze jednoznačně říci, zda by přesun významného hráče na poli pamětí (s Micronem má společný podnik na výrobu NAND i Intel) byl pro nás, koncové spotřebitele, výhodný nebo neblahý. Podle některých názorů by čínští vlastníci mohli jít s cenami dolů ve snaze získat vyšší tržní podíl, z čehož bychom minimálně krátkodobě profitovali. Takový vývoj by ale zase mohl vést ke krachu některých konkurentů a následovnému vyšroubování cen, čehož jsme byly svědky po konci Elpidy. Je tedy otázka, čeho se bát více – toho, že Čína trh s pamětí destabilizuje, nebo že zde bez ní nebude dost konkurence.

Zdroje: Bloomberg, Reuters, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?