Hlavní navigace

Facebook Messenger se nejspíš stane virtuální peněženkou, naznačuje Mark Zuckerberg

25. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když včera Facebook prezentoval výborné hospodářské výsledky za předchozí čtvrtletí, nechal se Mark Zuckerberg zaskočit dotazem analytika Marka Mahaneyho. Ptal se, proč před měsícem do firmy nastoupil David Marcus, aby pomohl s chatovacími aplikacemi.

Marcus je hodně zajímavá postava. V roce 2000 založil společnost Echovox, která se zabývala systémy pro zpoplatnění médií přes mobilní platby operátorů. Roku 2008 založil mobilní mikroplatební řešení Zong, který tři roky nato pohltil PayPal, který svou platební bránu chtěl protlačit i na smartphony. Předloni se Marcus stal prezidentem PayPalu. Posledních 15 let se zabýval penězi, k čemu jej Facebook potřebuje pro aplikace k zasílání zpráv?

 

Mezi Messengerem a platbami časem dojde k určitému překrytí. Platby budou pouze jednou částí, která nám pomůže v celkovém úspěchu a která spojí lidi s lidmi a podniky,“ říká trochu nesrozumitelně Mark Zuckerberg. Facebook už před týdnem uvedl nové tlačítko Buy, pomocí něhož je možné nakupovat zboží přímo v prostředí sociální sítě, zatím to však funguje omezeně a jen v USA.

Tlačítko Buy (Koupit) přímo na Facebooku
Tlačítko Buy (Koupit) přímo na Facebooku

Zatím Facebook figuroval pouze jako partner jiných společností, které se zabývají platbami, ale sám jim nekonkuruje. Hlavním byznysem pro něj zůstává reklama. Díky ní utržil za poslední tři měsíce 2,68 miliardy dolarů, zatímco z mikroplateb v aplikacích urval jen 234 milionů. Ale to by se mohlo změnit a Marcus by mohl z Facebooku udělat konkurenta karetních společností nebo právě PayPalu.

Messenger umí propojit lidi, dovolí jim si mezi sebou posílat zprávy, fotky apod. Ale co třeba peníze? Kamarádům byste mohli zaplatit za kino nebo pivo, v podniku s firemním facebookovou stránkou byste uhradili účet za zboží nebo služby. Facebook by zprostředkoval transakci a nechal si drobnou provizi.

 

Jeho Messenger má aktuálně více než 200 milionů aktivních uživatelů a je stále zdarma. „Mohli bychom tam jednoduše strčit reklamy nebo aplikaci zpoplatnit a v krátkodobém horizontu vydělat. Ale to my dělat nechceme,“ reaguje Zuckerberg na otázku, jestli dojde ke zpoplatnění Messengeru. Facebook chce zvolit složitější cestu, která potrvá několik let.

Facebook je zatím hodně tajemný a nemluví o konkrétních časech ani podobě nového systému. Konkurenční Google si už ale s P2P platbami mezi uživateli také hraje. Letos na jaře uvedl v USA funkci, pomocí níž je možné poslat peníze přes Gmail. To už je jen kus od zasílání přes Facebook Messenger.

Zdroj: TechCrunch, Business Insider

Byl pro vás článek přínosný?