Hlavní navigace

GeForce GTX 960 s 4 GB paměti přijdou na trh v březnu, prozradilo je Inno3D

26. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě předtím, než se z GeForce GTX 960 minulý týden stala oficiální záležitost, mluvily předběžné úniky informací o tom, že by se kromě standardní verze s 2 GB GDDR5 mohly objevit také 4GB modely. Nakonec se karty s větší RAM nekonaly, pokud ve vás ale 2 GB na současných kartách vyvolávají nervozitu, nemusíte zoufat. Verze s 4GB pamětí totiž zrušeny nebyly a podle všeho by se mohly objevit už za nějaké dva měsíce.

Tvrdí to německý web ComputerBase a má také v ruce doklad v podobě marketingového slajdu či letáku, zřejmě pocházejícího od výrobce karet Inno3D. Jak na něm můžete vidět, slibuje materiál příchod karet GeForce GTX 960 osazených 4GB pamětí na březen. Zřejmě to budou ony dva zobrazené modely, tedy Inno3D GeForce GTX 960 OC a iChill GeForce GTX 960Ultra. Inno3D ale asi nebude jediná a možná ani první taková firma; 4GB karty nejspíš tou dobou uvede více výrobců.

Podle slajdu Inno3D přijdou 4GB kart GeForce GTX 960 v březnu (Zdroj: ComputerBase)
Podle slajdu Inno3D přijdou 4GB kart GeForce GTX 960 v březnu (Zdroj: ComputerBase)

Důvodem, proč 4GB karty nebyly k mání hned při uvedení, asi nebyl žádný technický zádrhel, ani problémy s výrobou. Podle ComputerBase jde jenom o taktizování, neboť modely se zvětšenou pamětí jsou obvykle pouštěny na trh tímto způsobem – tedy s menší publicitou a opožděně. V případě karty, jakou bude 4GB GeForce GTX 960, se spolu asi bijí protichůdné zájmy. Nvidia chce přirozeně pokrýt skupinu lidí, kteří 4GB kartu z nějakého důvodu budou chtít. Zároveň by ale byla ráda, kdyby je tato motivace dotlačila ke koupi dražší GTX 970. Firma také může mít obavy, že 4GB model bude kvůli vyšším výrobním nákladům méně výnosný a nebo že by jeho existence mohla stlačit níž ceny karet s 2 GB paměti. Něco podobného se asi odehrálo loni v případě 8GB Radeonů R9 290X – o těch se začalo mluvit hned z kraje roku 2014, nakonec je ale AMD „dovolilo“ až o několik měsíců později.

 

 

Potřebuje to GTX 960?

Jiná otázka je, zda po 4GB kartě sáhnout, budete-li GeForce GTX 960 kupovat. Karty založené na GM204 sice 4 GB mají rovněž, jenže čip GM206 v modelu GTX 960 má jen polovinu hrubého výkonu, kterým disponuje GTX 980. A poloviční je kvůli 128bitové sběrnice také jeho paměťová propustnost. Vzhledem k celkově nižšímu výkonu je GTX 960 spíše určena pro hraní v menších rozlišeních, kde asi tolik paměti nepotřebuje. Minimálně v typických situacích se tedy asi nedá čekat, že by její 4GB modely nabízely vyšší výkon.

Na druhou stranu, do budoucna asi bude rozlišení textur růst (větší paměť mohou využít modifikace, ale i porty z konzolí), a tak by časem 4 GB mohly přijít vhod už i na GTX 960. Ovšem zda má smysl se pro tuto eventualitu pojistit, už je jiná otázka a odpověď na ni bude záviset hlavně na ceně. Jestli bude příplatek velký, bude asi rozumnější schovat si tyto peníze do prasátka na upgrade někdy v budoucnu.

Zdroje: TweakTown, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?