Hlavní navigace

Google HTTPS ve vyhledávači zvýhodňuje, Seznam trestá. S nasazením šifrování mají weby počkat

7. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google si už s přechodem na HTTPS poradil a ve vyhledávači jej považuje za plusový bod v PageRanku ovlivňujícím pořadí výsledku na stránce. Proč? Surfování přes HTTPS je bezpečnější. Mezi uživatelem a serverem se vytvoří zašifrovaný tunel, který nelze (snadno) odposlouchávat. Bezpečnější web si zaslouží zvýhodnění.

Seznam doporučuje s nasazením HTTPS počkat
Seznam doporučuje s nasazením HTTPS počkat

Ne tak ale u Seznamu. Ten včera na svém blogu vydal příspěvek, ve kterém sice za HTTPS stojí, ale na druhou stranu radí s přechodem vyčkat. V jeho vyhledávači totiž může znamenat propad ve výsledcích. Firma má problém s indexovacím robotem, který u stránek, jež přešly na HTTPS, může zahodit některé „signály“ ovlivňující výsledky. Seznam už dělá na opravě, ještě v průběhu října by HTTP i HTTPS měly mít stejnou váhu.

Zbývá ale druhý problém a to s přesměrováním. Pokud web přejde na bezpečnější protokol, na webu se musí nastavit přesměrování na nové adresy. To aby staré záložky v prohlížeči a zadané adresy z http:// přešly automaticky na správnou https://. Jenže přesměrování zatím indexovací robot také nezvládá a ztrácí přitom signály. Seznam přiznává, že na opravě pracuje, ale ještě není hotová ani vyzkoušená.

 

Minimálně do konce roku by weby s přechodem měly počkat, jinak jim hrozí propad. To bude citlivé hlavně pro e-shopy, kterým začne vrcholit sezóna a zároveň mají vysoký podíl přístupů právě z vyhledávačů. Naopak nově spuštěné weby už mohou HTTPS nasadit rovnou, tam problémy nehrozí.

Zdroj: Seznam

Byl pro vás článek přínosný?