Hlavní navigace

Google má nejdetailnější vektorové mapy Česka

19. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obvykle je velkou událostí, když nám Google přinese snímky z ptačí perspektivy, nové letecké mapy nebo Street View do dalších míst. Proto nás překvapilo, když v Mountain View (nebo spíš Curychu) začali zlepšovat i obyčejné základní vektorové mapy. Že na nich není co upravit mimo aktualizací nových míst? Ale jděte.

Schválně se podívejte na mapu Seznamu v oblasti přehrady Nové Mlýny.

Nové vektorové mapy Googlu

A teď totéž místo na mapách Googlu. Vidíte ty detailnější ostrovy a pobřeží? Google je modeloval podle leteckých snímků, takže pokud se přepnete na jinou vrstvu, dostanete prakticky totéž. U Seznamu jsou vektorové mapy oproti realitě hodně zkreslené.

Nové vektorové mapy Googlu

Ale nejsou to jen Nové Mlýny. Google zlepšil mapy v celém Česku, Chorvatsku, Řecku, Irsku, Itálii, Lesothu, Macau, Portugalsku, San Marinu, Singapuru a Vatikánu. Pravděpodobně přibylo i mnoho nových 3D modelů, ale nemám po ruce obrazové důkazy, abych to potvrdil. Například Pražský hrad vypadá docela detailně, ale nejsem si jistý, jestli takové nebyl už po posledním updatu v březnu.

Mimochodem: Všiml jsem si, že v Bratislavě už funguje nástroj Map Maker, takže komunita může upravovat mapy sama (Google má samozřejmě redakční dohled). V žádném českém ani jiném slovenském městě jsem na dostupnost úprav nenarazil.

 

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?