Hlavní navigace

Googlu hrozí rekordní pokuta. Komise mu prý kvůli vyhledávači vyměří až 3 miliardy eur

15. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdroje blízké listu The Telegraph tvrdí, že Evropská komise už vyměřuje pokutu, kterou dostane Google za zneužívání dominantního postavení na trhu s vyhledávači. V příštích týdnech prý oznámí, že bude Google muset zaplatit 3 miliardy eur a ještě k tomu zjednat nápravu.

Takhle vypadají Google Nákupy

Maximální možnou pokutou by bylo 6,6 miliardy eur, tedy deset procent ročních tržeb firmy. Nejvyšší pokutu za porušení hospodářské soutěže v EU zatím dostal Intel. Tomu Komise v roce 2009 vyměřila 1,1 miliardy eur kvůli tvrdému boji proti AMD. Ve stejném roce se mimochodem rozjelo vyšetřování proti Googlu. Problémem byly tyto čtyři body.

  • Google ve výsledcích zvýhodňuje odkazy na vlastní služby.
    Nejvíce je to vidět při vyhledávání hotelů, restaurací nebo produktů.
    Konkurence, ač může poskytovat relevantnější výsledky, je vidět méně,
    případně vůbec.
  • Ve výsledcích Google bez povolení využívá data třetích stran, například obsahy recenzí.
  • Vydavatelé, kteří chtějí nasadit reklamy Googlu, nemohou mít na stránkách reklamy třetích stran, případně musí být v menšině.
  • Kampaně vytvořené přes Google Adwords nelze přenést do konkurenčních reklamních platforem.

Loni Komise dospěla k předběžnému závěru týkajícího se prvního bodu. „V případě Googlu se obávám, že společnost nespravedlivě zvýhodňovala svou vlastní službu pro porovnávání obchodních nabídek, a antimonopolní pravidla EU tak porušovala,“ řekla tehdy komisařka odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová. Google se bránil protitvrzením, že v Evropě má silnou konkurenci ve specializovaných vyhledávačích a ty vykazují neustálý růst. Na to ale Komise zřejmě neslyšela.

 

Kromě dokončení sporu o další tři body se Evropská komise nově soustřeďuje i na Android a Play Store. U nich prý Google rovněž zneužívá dominantního postavení.

Byl pro vás článek přínosný?