Hlavní navigace

HN: UPC v Česku vybuduje obří Wi-Fi síť z routerů svých klientů

29. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí jsme připomněli osm let starou iniciativu Fon, jejíž cílem je postavit celosvětovou bezdrátovou síť. V jiných regionech už Fon bez problémů funguje, protože se do podpory zapojili přímo zahraniční operátoři. U nás nikoliv, a tak jsme si povzdechli, že kéž by si projektu všimly O2, UPC a další.

Druhý den nato zpovídal redaktor Hospodářských novin Jan Klesla šéfa českého UPC Franse-Willema de Kloeta, který prozradil několik novinek, jež česká kabelová jednička chystá. No a tou hlavní je opravdu celonárodní síť Wi-Fi postavená z modemů/routerů jejích klientů. UPC vydalo i stručnou tiskovou zprávu, že uživatelům v následujících týdnech a měsících vymění modemy ED2.0 za lepší ED3.0.

Mapa pokrytí UPC
Mapa pokrytí UPC

Jednou z nových funkcí modemu je právě možnost vytvořit kromě privátní také veřejnou Wi-Fi. K té by se mohli připojit všichni, jenž také poskytnou ostatním svou konektivitu. Pokud by funkci povolil každý, vznikla by velká roamingová síť s bezmála 450 000 přístupovými body po celé republice. Právě tolik přípojek totiž UPC spravuje. Dosah kabelů je přitom ve 370 lokalitách pro až 1,34 milionu domácností, je zde tedy potenciál k dalšímu růstu.

 

Uživatele by kromě bezplatné celorepublikové Wi-Fi měly nalákat i další nové služby. Kloet chce dostat televizní vysílání do mobilů a tabletů, jako to nedávno učinilo O2. UPC také konce tohoto nebo začátkem příštího roku chce nabídnout půjčovnu filmů ve stylu Netflixu (neomezené streamování celého katalogu za měsíční poplatek). UPC také stále zvažuje spuštění virtuálních mobilních služeb.

Kompletní rozhovor s šéfem UPC najdete na byznys.ihned.cz.

Byl pro vás článek přínosný?