Hlavní navigace

Jak moc bude GeForce GTX 970 Nvidii bolet? Obchodům se prý vrátilo 5 % karet

8. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud bychom měli soudit podle ohlasů na internetu, zasáhne Nvidii aféra s pamětí a specifikacemi GeForce GTX 970 docela tvrdě. Nespokojenost vyjadřovaná mnohými hlasy je značná a to ani nemusí přilívat olej do ohně AMD. Tento konkurent snížil v reakci ceny Radeonů R9 290X, což by mohlo nepřímo dopadnout na prodeje modelu GTX 970. Jen z „vox populi“ nicméně těžko říci, jaký je skutečný dosah problému. Zvlášť pokud je skupina lidí, kterou je slyšet, relativně malá. Tento týden se ovšem objevily první fundovanější odhady počtu karet, které rozezlení kupující vrátili.

Nejde přitom o úplně jalové tipování. Odhad totiž publikoval Jon Peddie, analytik ze stejnojmenné firmy zabývající se průzkumem trhu (pravidelně zde píšeme o jejích analýzách tržního podílu výrobců GPU). Podle něj požaduje vrácení peněz za GTX 970 zhruba 5 % zákazníků, což by snad měla být čísla z pohledu výrobců karet. To by znamenalo, že počet vlastníků, kteří se k reklamaci rozhodli, zdaleka není zanedbatelný, není ale ani nějak drtivý.

Referenční GeForce GTX 970

Toto číslo si bohužel nemůžeme zasadit do kontextu. Nevíme, zda obsahuje jen karty vrácené kvůli „3,5 GB“, nebo zda jsou v tom i skutečně defektní kusy. U všech grafik bude nějaký podíl vrácených exemplářů a zda je 5 % výrazně víc než přirozená míra, si netroufám říct. Na druhou stranu je pravda, že celá „aféra“ je ještě mladá a oněch 5 % se ještě může začít zvyšovat. Plný dopad škod bude asi možné stanovit až s určitým odstupem. Škoda pro Nvidii (nebo alespoň pro její partnery karty prodávající) tak asi bude vyšší, než kolik aktuální číslo od JPR uvádí.

Hlavní škody budou na léta budované přízni fanoušků

Ať už bude finanční dopad (případně krátkodobý efekt na tržní podíl) takový nebo makový, hlavní jizvu asi Nvidia utrpěla na reputaci. Myslím, že dlouhodobě má Nvidia u hráčů podstatně lepší „oko“ či „mindshare“ než AMD. S větším tržním podílem co do diskrétních grafik se u ní pojí vyšší důvěra kupujících v spolehlivost nebo kvalitu ovladačů – zda je to skutečně opodstatněné, nebo jen v hlavách dotyčných, teď ponechme stranou. Jedním slovem, Nvidia byla jako značka dlouhodobě populárnější.

 

Tuto velmi cennou pozici ale lapsem okolo GeForce GTX 970 dala všanc a u části fanoušků si to asi pokazila. Problém to bude ošidný tím, že se odehrává z velké části na emocionální rovině. Jak moc ale zhrzených fanoušků bude? Vyčíslit je nějak přesněji asi bude skoro nemožné, ale myslím, že odliv přízně nebude drastický. Minimálně asi nebude dost silný na to, aby se nějak významně projevil „na koláči“. Ostatně, kdyby Nvidia v nynější situaci ztratila procento či dvě z podílu na prodaných samostatných kartách, prakticky to nepocítí, jelikož v současnosti je její pozice nejsilnější za několik let.

Podíly Nvidie a AMD na trhu samostatných grafických karet za poslední léta
Podíly Nvidie a AMD na trhu samostatných grafických karet za poslední léta

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?