Hlavní navigace

Jsou tady 8TB pevné disky. První už vyrábí Seagate pro trh enterprise

27. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Místa na disku nikdy není dost, a tak vždy oslavujeme, když výrobci opět posunou laťku kapacity o něco výš. Taková událost se přihodila i nyní. Firma Seagate totiž oznámila, že začíná s dodávkami pevných disků s dosud nevídanou kapacitou 8 TB. Zatím jen pro zákazníky ze sektoru enterprise, nicméně časem by se odvozené modely měly dostat i do spotřebitelského segmentu – ať již jako běžná, či externí úložiště.

Disk by měl pocházet z řady Enterprise Capacity 3,5, určené k skladování velkého množství dat ve velkých organizacích či datacentrech. Právě v této řadě již Seagate nabízí zatím největší 6TB model, 8TB HDD tedy bude logickým pokračováním. Pochopitelně jde o 3,5" zařízení, v menším notebookovém formátu budeme na takovéto kapacity čekat ještě dlouho.

O disku toho bohužel tisková zpráva přímo uvádí jen velmi málo. Nevíme, kolik obsahuje ploten, ani hodnoty pro odezvy, paměti cache, přenosové rychlosti a další technické údaje. Měl by ale používat pouzdro o standardním rozměru, což znamená zřejmě maximálně šestici ploten, jejichž kapacita bude asi podpořena technologií SMR a možná i HAMR (kde při zápisu pomáhá ohřev laserem). Se systémem bude 8TB disk komunikovat obyčejným rozhraním SATA (6 Gb/s), nikoliv SAS. Čistě teoreticky tedy umožní i provoz v běžném PC.

6tb disk z řady Seagate Enterprise Capacity
6tb disk z řady Seagate Enterprise Capacity

Disk má údajně být i relativně úsporný (možná tedy bude mít i sníženou rotační rychlost, například 5900 otáček za minutu). Nároky na energii by dokonce měl být nejnižší v přepočtu na gigabajt v této kategorii enterprise úložišť. Vedle toho ovšem také nabídnou spolehlivost odpovídající tomuto sektoru trhu, včetně schopnosti vypořádat se s vibracemi v mnohadiskových polích RAID. Díky tomu mají být tyto disky vhodné i pro archivaci dat.

 

Ačkoliv v běžné distribuci mají být 8TB modely řady Enterprise Capacity 3,5 až příští (čtvrtý) kvartál, fyzicky jsou již dostupné. Již nyní mají být k mání vybraným speciálním zákazníkům – těm je Seagate dodává už v těchto dnech. Firma tedy dobyla metu 8 TB dříve, než čekala. Nedávno jsme totiž psali, že takováto HDD měla přijít až příští rok. Tou dobou se ale možná dočkáme i disků s kapacitou 10 TB.

Zdroj: PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?