Hlavní navigace

Kaspersky Lab vydává aplikaci zdarma k hledání zranitelností v Androidech

Zdroj: Redakce
Moskva a Praha, 19. srpna 2014 – Kaspersky Lab vydala bezplatnou aplikaci pro Androidy Fake ID Scanner. Ta v chytrých telefonech a tabletech vyhledává zranitelnosti, které ohrožují cenná data, soukromí či peníze uživatelů.
Komerční sdělení
20. 8. 2014

Sdílet

V posledních měsících se objevilo mnoho takových hrozeb. Jednou z nejvýraznějších je chyba nalezená analytiky Bluebox Labs, která útočníkům umožňuje maskovat jakékoliv aplikace, včetně těch škodlivých, jako legitimní programy známých vývojářů. Zranitelnost byla pojmenovaná Fake ID.

Další zranitelností, o níž média hojně informovala, byl Heartbleed. Ten lze využít ke čtení paměti v systémech používajících protokol OpenSSL. Díky tomu mohou útočníci získat přístup k citlivým uživatelským datům pomocí speciálně zaslaných požadavků. Chyba zasáhla mnoho firem, včetně společnosti Google.

Jedním z posledních objevů na poli zranitelností je Master Key, který útočníkům umožňuje získat administrátorský přístup k zařízení s Androidem, a spustit tak na přístroji jakýkoliv software bez vědomí uživatele.

Ačkoliv Google vždy zranitelnosti rychle odstraňuje, miliony uživatelů Androidů jsou stále vystaveni riziku, protože výrobcům zařízení vydání aktualizace firmwaru nějakou dobu trvá.

Na ochranu před těmito zranitelnostmi vyvinula Kaspersky Lab Fake ID Scanner – nástroj, který umožňuje majitelům zařízení s Androidem vyhledávání všech těchto zranitelností a zajišťuje, že žádné aplikace, které jich využívají, na jejich přístroji nejsou. Aplikace Fake ID Scanner, kompatibilní s Android 2.3 a výše a dostupná v Google Play, zjištěné zranitelnosti sice neodstraní, ale upozorní na ně. Uživatelům pak nabídne instalaci Kaspersky Internet Security for Android, který zajistí ochranu před malwarem.


O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již více než 17 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení domácím uživatelům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost registrovaná ve Velké Británii působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.cz.