Hlavní navigace

Kdy přijde Broadwell? Do tabletů v září, notebooků v zimě, do desktopu až za rok

20. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojový proces Tick-Tock, původně držící dvouleté cykly, se Intelu poněkud zadrhl. V těchto dnech by se podle starých „pořádků“ už měl na trh dostávat 14nm Broadwell, ten však firma musela nahradit faceliftem poslední 22nm generace, tedy platformou Haswell Refresh. Po dlouhé době vlastně nastala situace, kdy nevíme, kdy příští tick či tock přijde. Věci se ale naštěstí vyjasňují díky dokumentu, který zveřejnil web VR-Zone. Ten ukazuje, že uvádění Broadwellu se protáhne na několik měsíců; první čipy budeme mít už na podzim, nejvýkonnější segment ale přijde až na jaře.

Informace o očekávaném příchodu Broadwellu vlastně poprvé zazněly přímo z oficiálních míst. Brian Krzanich, šéf společnosti, sdělil agentuře Reuters, že Broadwell bude na trhu včas, aby stihl vánoční nákupní sezónu. Respektive, má přijít ještě s určitým předstihem (nemá to údajně být „na poslední chvíli“), na druhou stranu ale Intel nestihne tzv. období „back to school“ na konci letních prázdnin, neboť v srpnu (auguste) ještě uvedení připravené nebude.

Současně zřejmě Intel sdělil plány na uvedení i svým partnerům, protože na webu VR-Zone včera prosákl podrobnější plán uvádění jednotlivých řad Broadwellu s přesností zhruba na měsíc. Ten odhaluje, že Broadwell přijde na trh v několika fázích, které od sebe budou dělit prodlevy v řádu měsíců. V dokumentu můžete vidět data, předpokládaná pro jednotlivé fáze příprav, udávaná v týdnech roku 2014, respektive 2015 (zkratka QS by měla znamenat ověřovací vzorky, PV validaci, „prod“ znamená rozjezd výroby a RTS by už měla být komerční dostupnost).

 

Tablety dostanou Broadwell na podzim, notebooky na přelomu roku…

Jako první uvede Intel Broadwelly řady Y, tedy 4,5W CPU s integrovaným čipsetem pro tablety (a také zmenšeným pouzdrem). V tomto segmentu se možná Intel cítí nejvíce ohrožen, nebo si zde od 14nm procesu slibuje nejvíce; tyto Broadwelly mají přijít na trh v 37. až 40. týdnu roku, což je období mezi 8. zářím (septembrom) a 5. říjnem (októbrom). Produkce ale bude běžet již od 28–31. týdne. Tabletový Broadwell by se tedy s trochou štěstí mohl objevit na podzimním IDF 2014, neboť cílem Intelu je trefit spíše začátek plánovaného intervalu. Půjde o dvoujádrové procesory s GPU třídy GT2, což udává popisek „2+2“.

Aktuální plán uvedení 14nm procesorů Intel Broadwell (19. týden 2014, zdroj: VR-Zone)
Aktuální plán uvedení 14nm procesorů Intel Broadwell (19. týden 2014, zdroj: VR-Zone)

Druhé v pořadí budou modely pro notebooky, prodávané s označením U, tedy opět dvoujádrové čipy v provedení SoC s integrovanou čipovou sadou, ale už se standardně velkým pouzdrem BGA. U těchto modelů už to však vypadá, že je Intel do Vánoc nestihne. „Účkové“ Broadwelly se mají vyskytovat ve dvou typech, a to jako dvoujádra s grafikou GT2 a taktéž dvoujádra s grafikou GT3 (podle webu CPU World budou mít modely s GT2 TDP 15 W a modely s GT3 pak 28 W). Varianty s grafikou GT3 jsou už najisto záležitostí nového roku: postihlo je zřejmě zdržení (více jak desetitýdenní) a v současnosti Intel počítá s uvedením v 5–10. týdnu 2015 (tedy v únoru/februári až březnu/marci).

U slabších variant s grafikou GT2 to ještě jisté není. Intel u nich prozatím neuvádí plán uvedení, nicméně jejich výroba má začít o circa sedm týdnů dříve, než u čipů U s grafikou GT3. Pokud tedy vše půjde dobře, mohly by se snad objevit ještě v půlce prosince (decembra). I to už by ale bylo velmi pozdní uvedení a na notebooky nebo NUCy kupované pod stromeček už bude víceméně pozdě. Je možné, že Intel se ještě pokusí toto neblahé načasování zvrátit a časy o pár týdnů zkrátit, zda se to ale podaří, je otázka.

Broadwell, řada Y (vlevo), Broadwell, řada U (uprostřed), Haswell, řada U/Y (vpravo)
Broadwell, řada Y (vlevo), Broadwell, řada U (uprostřed), Haswell, řada U/Y (vpravo)

 

… a desktop až za rok

Špatně to bohužel vypadá také s desktopovým segmentem. Nejvýkonnější čtyřjádrové sorty čipů bohužel přijdou až nějakých devět měsíců po řadě Y pro tablety. Jedná se o čipy řady H, což budou čtyřjádra a dvoujádra s grafikami GT2 či GT3e, vyráběná v pouzdru BGA a také v provedení do socketu LGA 1150, které nás zajímá nejvíce. Proti čipům s integrovaným jižním můstkem přijdou později.

Tzv. „engineering samples“ mají být k dispozici nejdříve 45. týden roku (listopad/november). Komerční produkce je naplánována na 11–16. týden roku 2015 a s uvedením Intel počítá nejdříve na 21. týden, což je přesně za rok v tuto dobu. Pesimistický scénář uvedení je až 26. týden, což už by bylo v červnu (júni) 2015. Z toho vyplývá, že platforma Haswell Refresh tu s námi není jen na pár měsíců. Místo toho ji čeká plný, dvanáctiměsíční životní cyklus.

Intel Core i5, desktopové pouzdro LGA
Intel Core i5, desktopové pouzdro LGA

Tím, že se dostupnost Broadwellu (a tím 14nm procesorů) v desktopovém segmentu odsouvá skoro až do léta 2015, bohužel asi také dojde k odkladu následujících procesorů Skylake. Čipy, které mají přinést řadu novinek (DDR4, silnější grafiku, 512bitové instrukce SIMD AVX-512) tedy asi na desktopu čekejme nejdříve v půlce roku 2016.

 

Plán předestřený v dokumentu VR-Zone je pochopitelně pracovní a leccos se v něm ještě může změnit. Datován je na předminulý týden (19.) a jak můžete vidět, oproti stavu z 13. týdne došlo k pohybům. Podle toho, jak hladce to Intelu pošlape, se tedy mohou změny dít i nadále a některé práce mohou být hotovy dřív (ale i se skluzem). Data, jak je Intel plánuje nyní, rozhodně nejsou definitivní ani závazná.

Zdroje: Reuters, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?