Hlavní navigace

Li-Fi s rychlostí 1 GB/s míří do reálného provozu. Internet budou šířit LED žárovky

25. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

K bezdrátovému přenosu informací nejčastěji využíváme rádiové vlny (mobilní sítě, Wi-Fi, Bluetooth), případně infračervené světlo (infraporty v mobilech a ovladačích). Ve vesmíru se pomalu uplatňuje laserová komunikace využívající blízké infračervené spektrum. A do našich domovů možná brzy dorazí technologie zakládající se na viditelném elektromagnetickém spektru, tedy běžném světle

Li-Fi s rychlost 1 GB/s míří do reálného provozu
Li-Fi s rychlostí 1 GB/s míří do reálného provozu (foto: PureLiFi)

Využít LED žárovky pro přenos dat se vědci pokoušejí již 12 let, prapůvod této metody pochází z Japonska. V německém Fraunhoferově institutu dokázali už v roce 2010 pomocí LED žárovky dosáhnout rychlosti až 230 Mb/s. Jedna z hotových technologií připravených k běžnému použití se nazývá Li-Fi. Pět let ji vyvíjí Harald Hass z univerzity v Edinburghu. Estonská firma Velmenni je již připravená ji prodávat.

Podle IBTimes už Li-Fi otestovala v tamních kancelářích i průmyslových budovách a dosáhla přenosové rychlosti až 1 GB/s (zdroj uvádí skutečně GB/s, nikoliv Gb/s). Problém je, že běžně bude Li-Fi fungovat pouze jednosměrně. Žárovky na stropě bude vysílat signál do klientských počítačů či jiných zařízení. Ale opačným směrem se bude muset využít například Wi-Fi.

Li-Fi využívá „blikající“ LED žárovky. Uvozovky proto, že světlo pulzuje v řádu nanosekund, což lidské oko nezachytí, ale fotodetektory u počítače ano. Aby Li-Fi mohlo fungovat obousměrně, musely by blikat ještě žárovky u počítačů a na stropě být navíc i světelné snímače. A muselo by se svítit i přes den.

 

To opravdu není technologie, která by mohla Wi-Fi ohrozit. Může jí však vhodně doplnit. Rádiové frekvence mají omezenou šířku pásma, světelný přenos bude rychlejší. Na rozdíl od laseru nebo infraportu nemusí mít ani přímou viditelnost, neboť detektory zachytí i světlo odražené od stěn. S masovou výrobou klesne cena, LED žárovky budou za chvíli všude, a pokud se na to bude myslet už při elektroinstalaci, mohly by jejich objímky být připojeny do sítě. Ale je to spousta kdyby, možná a pokud…

Zdroj: IBTimes via Mashable

Byl pro vás článek přínosný?