Hlavní navigace

Megaupload: První rozhovor s Kimem Dotcomem po propuštění z vazby [video]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dotcom byl propuštěn na kauci, to už asi víte. Novozélandskému deníku teď poskytl rozhovor – poprvé veřejně promluvil o tom, co se poslední více než měsíc dělo. Co si myslí o zátahu, jak se cítil za mřížemi.

Kompletní přepis interview najdete na těchto stránkách, případně zhlédněte video níže. Komu se číst nechce, vytáhli jsme z rozhovoru několik bodů.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Dotcom především ukázal, že je chytrý, dokázal na otázky trefně odpovídat, jako by je měl už nacvičené. Reportér John Campbell jej prakticky v ničem nenachytal, spíš to vypadal, že samotný Campbell nestíhal.

Zakladatel Megauploadu přiznal, že takovou aféru nečekal. V historii řešili pouze jedinou žalobu. Donedávna jej právníci ujišťovali, že jedná v souladu s americkými zákony. Pracovali se spoustou vlastníků práv, prý asi 180 z nich mělo plný přístup k souborům a mohli tak mazat odkazy.

Sami by to prý nestíhali, neboť jim každou sekundu teklo přes servery 800 souborů. A proaktivní zjišťování/otevírání souborů jim zakazuje zákon, takže se o soubory starat nemohli. Tak jako poskytovatel e-mailových služeb nemůže číst vaše zprávy.

Popřel také fiktivní škody. Po přepočtu by totiž Megaupload za rok sebral vlastníkům práv více než polovinu celého obratu hudebního průmyslu v USA.

 

Také se divil, že úřady šly pouze po Megauploadu, když úplně stejné služby poskytuje i Mediafire (americká firma), ale také Rapidshare, Fileserve, Filesonic nebo Microsoft se svým SkyDrivem. Ač se podmínky těchto služeb v mnohém liší, v základu má pravdu.

 

Dotcom ale trefně popsal jednu z příčin pirátství. Například filmová studia najednou na celém světě zveřejní trailery k novým snímkům, ale premiéry rozkouskují do celého roku. Takže v různých regionech musí diváci čekat třeba o několik měsíců déle, aby se mohli na film podívat.

Kim věří ve vítězství, sám sebe nepovažuje za „piráta“. Věří také jeho advokáti, kteří pracují i zadarmo, neboť má Dotcom zmražené účty. Nemá proto ani důvod někam zmizet, případ chce dotáhnout do konce a prokázat nevinu.

MMF24

Jeden vtipný odstavec si dovolím odcitovat celý. „Jsem jednoduchý cíl. Moje extravagance, historie hackera, to, že nejsem Američan a žiju kdesi na Novém Zélandu. Na autech mám srandovní poznávací značky, jsem prostě snadný cíl. Nejsem Google, nemám 50 miliard dolarů na účtech, právě teď tam nemám ani korunu. Všichni moji právníci pracují v podstatě zadarmo, stále jsou se mnou a stále dělají svou práci, protože tady vidí něco nespravedlivého a nesmyslného.

Určitě si přečtěte celý rozhovor na 3news.

Byl pro vás článek přínosný?