Hlavní navigace

Operační paměti mají zdražovat celou první polovinu roku, zlepšení snad během prázdnin

29. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Samsung

Loni v létě začaly po nadějném, ale přechodném zlevnění (z předchozích vysokých cen) zase nepříjemně růst ceny operačních pamětí. Tento trend zdražující všechny nové počítačové sestavy bohužel zatím nepolevil a bohužel se zdá, že ani brzo nepoleví.

Tchajwanský web DigiTimes publikoval tento týden odhady vývoje, o které se podělil šéf jednoho z menších výrobců operačních pamětí DRAM, firmy Nanya. Ta je na trhu malým hráčem, který na rozdíl od Micronu (s nímž spolupracuje), Samsungu a Hynixu nemůže příliš ovlivnit jeho směřování. Měla by ovšem mít dobrou představu o situaci, která v něm panuje momentálně a v nejbližší době.

Podle CEO Nanyi nelze bohužel brzo čekat zlevnění a naopak bude ještě nějakou dobu pokračovat zdražování (což je z pohledu výrobce dobře, z našeho ale samozřejmě ne). Čipů DRAM má totiž být na trhu stále mírný nedostatek v porovnání s poptávkou, což ceny bude tlačit dál nahoru. Tento stav má údajně trvat v tomto i v následujícím druhém kvartále. Až ve třetím kvartále by se podle něj měl stav stabilizovat, čímž by se měl růst cen zastavit.

Tedy alespoň těch mezinárodních dolarových. Pro nás bude důležitý ještě kurz koruny k dolaru a k euru. O zhruba 4–5 % by mohlo paměti jednorázově zlevnit uvolnění kurzu koruny k euru, pokud k němu v tomto období dojde. Nicméně hlavní slovo bude mít kurz dolaru k euru, u nějž část analytiků spekuluje dokonce o oslabení na poměr 1:1. Pokud by k tomuto došlo, byl by efekt uvolnění kurzu ztracen, jelikož kurz koruny k dolaru kopíruje kurz eura. Na druhou stranu politická nejistota okolo nového prezidenta USA může zase oslabit dolar, což zde ponechává nejistotu.

ddr4_moduly_kingston_hyperx_savage_02

Zlom v druhé polovině roku?

V onom třetím kvartále by se ceny dle Nanyi měly stabilizovat, jejich další vývoj ale už jasný není, takže zatím nemůžeme čekat, že by zase začaly klesat. Místo toho je ale může držet nahoře kontrola objemu výroby. Jak se bude stav vyvíjet, záleží hlavně na strategii výše zmíněných velkých výrobců RAM. Pokud zainvestují do rozšíření kapacit a spustí nové linky, zvedla by se nabídka a DRAM by mohla zlevňovat. Nanya bude za tímto cílem přecházet na novější 20nm proces, v kterém by měla mít do prvního kvartálu roku 2018 kapacitu 30 tisíc 300mm waferů za měsíc, ovšem jak již bylo řečeno, hybateli trhu budou její větší konkurenti. Nanya dnes ani nevyrábí paměti DRAM pro osobní počítače, ale jen pro mobilní zařízení a různé postranní segmenty (její DDR3 je například často jako mezipaměť v SSD).

Nákupní rada je tak asi momentálně taková, že se s pořízením paměťových modulů nevyplatí čekat, neboť jejich ceny až do poloviny roku spíš porostou. I zpětné posílení koruny na 25,5–26,0 korun za euro může postupné zdražování RAM během první poloviny roku vykompenzovat jen z části.

Byl pro vás článek přínosný?