Hlavní navigace

Patentová žaloba Nvidie se obrátila proti ní. Podle soudu porušuje IP Samsungu

25. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Patentová ofenziva, kterou Nvidia loni rozpoutala proti Qualcommu a Samsungu – tvrdíc při tom, že žádná moderní GPU se nemohou obejít bez jí patentovaných technologií – letos zdá se narazila. Firmě se americkou komisi ITC o svém nároku přesvědčit nepodařilo, a ačkoliv možnosti odvolání ještě nevyčerpala, vypadá to momentálně na neúspěch. Ovšem tím problém nekončí. Před ITC totiž naopak vítězí protižaloba, kterou podal Samsung. Nvidia se tak možná dostane přesně tam, kde chtěla mít své konkurenty.

Samsung zažaloval Nvidii loni v listopadu zhruba dva měsíce po jejím vlastním útoku; to by nebylo zvláštní, neboť protižaloby bývají v těchto sporech rutinou. Podle posudku soudce ITC jsou ale mezi těmito patenty skutečně tři exempláře, které produkty Nvidie porušují. Mělo by jít o technologie vztahující se k SRAM, DRAM a paměťovým řadičům (americké patenty číslo 6 147 385, 6 173 3497 804 734), zřejmě podané již v devadesátých letech. To Nvidia kritizuje s tím, že tyto patenty doposud jen nečinně ležely v šuplíku a jeden z nich dokonce již v roce 2016 přestane platit (což ale neznamená, že za něj Samsung nemůže chtít peníze zpětně).

Toto rozhodnutí je zatím jen první fází řízení. Zatím případ posuzoval jen jeden soudce a Nvidia, která je podle svého vyjádření z výsledku rozčarována, požádala o přezkoumání celou komisí ITC. Tato žádost však může být zamítnuta – což se mimochodem stalo s tou, v které chtěla Nvidia zvrátit paralelní rozhodnutí, že Qualcomm a Samsung její patenty neporušují. Zatím je ale tato pře otevřená a Nvidia se bude – možná úspěšně – bránit dál. Rozhodnutí celé komise by mělo přijít až za několik měsíců.

 

Pokud by nicméně byl v neprospěch Nvidie a ve prospěch Samsungu přiklepnut finální verdikt, může korejský koncern žádat finanční kompenzace za nelicencované používaní svých patentových technologií a také zákaz prodejů výrobků Nvidie na území Spojených států. Ta GPU neprodává přímo, ale skrze partnery, takže zákaz by dopadl například na výrobce grafik či tabletů. Někteří z nich už dokonce žalobou jsou dotčení – kromě Nvidie je zacílena také na Biostar, EliteGroup (ECS) a firmu Jaton (která v minulosti vyráběla grafiky GeForce). Zdá se však, že v žalobě je namočen také Shield Tablet přímo od Nvidie, a tedy čipy Tegra, což by mohlo vystavit útoku i výrobce aut tyto čipy používající.

Nvidia Shield Tablet
Nvidia Shield Tablet

 

Cloud24

Čím kdo zachází, tím také schází?

Merit patentů vznesených oběma stranami a míru, v které jsou oprávněné nároky na poplatky za jejich využívání, neumíme posoudit. Těžko tedy říct, zda je Samsung v právu, nebo zda byla v právu Nvidia se svou první žalobou – ačkoli názor vyslovený ITC samozřejmě svou váhu má. Co však asi říci lze: v tomto případě Nvidia sklízí co zasela. Tedy v tom smyslu, že žaloba Samsungu byla patrně defenzivním opatřením a pravděpodobně by sama od sebe vznesena nebyla, pokud by výrobce GPU nedráždil hada bosou nohou. Samsung a Qualcomm při své velikosti a technologickém portfoliu také nebyli zrovna snadný cíl (což je na druhou stranu svým způsobem ke cti, v těchto věcech je obvykle v hledáčku zaměřena nejprve nějaká snadnější kořist).

Zdroje: Bloomberg, The Tech Report, Nvidia (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?