Hlavní navigace

Program Windows Insider teď povede žena. Už dostala červené tlačítko

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos v září uplynou dva roky od spuštění programu Windows Insider. Microsoft chtěl nabídnout testovací verze desítek mnohem častěji, protože více betatesterů by teoreticky mělo lépe odhalit všechny možné chyby. Od té doby vyšlo 35 sestavení pro počítače a 22 pro mobily. Windows 7 přitom měly jen dva testovací buildy a Windows 8 tři.

Gabe Aul přidává červené tlačítko sloužící k vydávání buildů Doně Sarkar
Gabe Aul přidává červené tlačítko sloužící k vydávání buildů Doně Sarkar (foto: Microsoft)

Naslouchat zpětné vazbě a ukočírovat vývojáře, aby opravovali chyby a přidávali požadované funkce, je práce na plný úvazek. Dosavadní šéf Insiderů Gabe Aul se proto své funkce vzdal. Sám totiž polovinu času věnoval programu Insider a polovinu pak vedení Engineering Systems Team, kde se staral o správu, plánování a testování nástrojů sloužících pro sestavování nových verzí Windows.

Dona Sarkar
Dona Sarkar (foto: Microsoft)

Nadále by už prý nezvládal sedět na dvou křeslech najednou a věnovat plné úsilí oběma důležitým činnostem. Aul říká, že se stará o počítače o rozloze 20 000 m², které denně zpracují 35 exabajtů dat (exabajt je milion terabajtů). Do programu Insider bude nadále zapojen, ale už ne ve vedoucí roli. Sám odejít úplně nechtěl, protože testování a zpětná vazba jej stále baví. V Microsoft totiž začínal jako operátor na lince podpory.

 

Programu Windows Insider teď bude šéfovat Dona Sarkar (@donasarkar). Ta v Microsoftu pracuje od roku 2005, kam přešla z Autodesku. Coby hlavní vývojářka se starala o integraci podpory Bluetooth a Blu-ray do Windows Vista a funkci pro automatické přehrávání médií. Ve Windows 7 a 8 měla na starost vyhledávač v nabídce Start, nový Průzkumník a dialogy pro otevírání/ukládání. O vyhledávač se staral také ve Windows 8. V desítkách pomáhala s dokumentací a propagací holografického prostředí pro brýle HoloLens.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?