Hlavní navigace

Raspberry Pi s hezčím operačním systémem. Co všechno přináší Pixel?

29. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nadace Raspberry Pi včera představila novou verzi oficiálního operačního systému pro stejnojmenné minipočítače. Stále je o Raspbian založený na Debianu Jessie s Linuxem 4.4 a desktopem LXDE. Novou verzi ale RPi nazývá jako Pixel (Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight). Cílem bylo udělat hezčí a pro lidi použitelnější prostředí.

Nový splash screen
Nový splash screen

Běžní uživatele již tak nebude děsit bootovací obrazovka s textovým záznamem, které moduly se načítají, ale uvidí jednoduchý splash screen s logem firmy.

Původní plochaNová plocha
Původní a nová plocha

Dále se změnilo nastavení uživatelského prostředí. Je moderní, čti plošší. Grafici také navrhli nové rámy oken se zaoblenými rohy. Od píky byla vytvořena i sada ikon. A do systému přibylo 16 hezkých tapet.

Nové rámy oken a fonty
Nové rámy oken a fonty

Tvůrci dále nasadili nový renderer fontů Infinality, který vykresluje písma podobně vyhlazeně jako Windows nebo OS X. Redesignem prošla přihlašovací obrazovka, teď již ladí se zbytkem systému. (Běžně ji ale neuvidíte, protože je u RPi nastaveno autopřihlašování.)

Nová hlavní nabídka
Nová hlavní nabídka

Majitelé RPi 3 se dočkali vypínačů Wi-Fi a Bluetooth přímo na hlavním panelu. Fungovat by to prý mělo i s většinou externích síťových karet.

Prohlížeč Chromium
Prohlížeč Chromium

V systému dále přibyly nové aplikace. „Zmizel“ zastaralý webový prohlížeč Epiphany a nahradilo jej upravené Chromium. To zaručí lepší vykreslení webů a také hardwarovou akceleraci přehrávání videa. Předinstalován je také uBlock Origin blokující reklamy. Epiphany v systému zůstal, avšak je třeba jej spustit ručně (epiphany-browser). Pro RPi 1 a Zero je vhodnější, Chromium vyžaduje lepší hardware.)

 

Dalšími novými aplikace je RealVNC (server i klient) pro vzdálenou plochu a SenseHAT emulator sloužící pro čtení dat z externě připojeného senzoru (gyroskop, akcelerometr, kompas, teplota, tlak, vlhkost).

Nový Raspbian Pixel je ke stažení zde. Na stejné stránce je také aktualizovaná verze původního systému, který se teď bude jmenovat Raspbian Lite.

Zdroj: Raspberry

Byl pro vás článek přínosný?