Hlavní navigace

Rusko zakazuje veřejné Wi-Fi sítě. Uživatelé musí nejdříve odhalit totožnost

11. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rusko chce zakázat přístup k veřejným Wi-Fi sítím. Zákon, který to má zařídit, podepsal premiér Dmitrij Medveděv již 31. července. Nová legislativa stanovuje, že každý, kdo se bude chtít přihlásit k veřejné síti, bude muset nejdříve potvrdit svou totožnost.

Vláda se totiž obává, že otevřené Wi-Fi v kavárnách a na jiných místech zneužívají extremistické nebo teroristické skupiny. Novým nařízením anonymita padne. Nejsou známy přesné informace, jak Rusové chtějí totožnost ověřovat.

 

Mluvčí Moskvy ale zmiňuje například registraci pomocí mobilu a zaslání přístupového hesla esemeskou. I předplacenky jsou v Rusku prodávány jen po doložení občanky nebo pasu, takže ke každému číslu je znám skutečný uživatel. Jak se ale budou na veřejných místech připojovat zahraniční turisté?

Zákon zaskočil také ruskou asociaci operátorů. „Bylo to nečekané, schválené moc rychle a navíc bez konzultace s námi,“ říká šéf asociace Sergej Plugotarenko. Zákon také říká, že provozovatel sítě musí udržovat informace o tom, kdo se připojil, po dobu šesti měsíců.

Není to jediný ruský zákon, který má nabourat anonymitu na internetu. Nedávno vstoupila v platnost nová legislativa, která nařizuje blogerům s více než 3000 sledujícími, aby se nejdříve registrovali na úřadech. Pak pro ně budou platit stejná pravidla jako pro běžná média. Od roku 2016 pak musí poskytovatelé služeb uchovávat informace o ruských uživatelích na ruském území, což v extrémním případě může vést k zablokování zahraničních stránek.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?