Hlavní navigace

Šeptanda: V běžném provozu Apple Watch vydrží jen den, bez zátěže až tři dny

23. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden z důvodů, proč se hodinky Apple Watch začnou prodávat až po půl roce od uvedení, je energetická náročnost. Všechny současné chytré hodinky trápí slabá výdrž a Apple v tom nebude výjimkou. Už dopředu avizoval, že u nich očekává každodenní (každonoční) nabíjení. Díky zdrojům Marka Gurmana z magazínu 9to5mac známe i konkrétní časy, které hodinky dosáhnou nebo by měly dosáhnout.

Seznam aplikací Aplikace Notifikace

Plánem je, aby Watch vydržely 2,5 až 4 hodinky aktivního používání, 3 hodiny v pohotovosti, nebo 4 hodinky ve spánku. Těžko si představit, že si budete s Watch hrát několik hodin denně, ale Apple potřebuje nějaké rezervy. Zdroje z Applu mluví o výdrži až 19 hodin při mixování pasivního a aktivního nošení. V případě fitness trackingu přijdou o šťávu za 4 hodiny.

 

Hodinky prý obsahují čipset Apple S1, který výkonem odpovídá Applu A5 (iPhone 4S, iPad 2, iPad Touch). Tento čip si prošel už dvěma výrobními procesy, z úvodního 45nm přešel na 32nm. Es jednička zřejmě bude vycházet z 20nm výroby, která opět sníží spotřebu a velikost při zachování stejného výkonu.

Apple vyrobil až 3000 prototypů, které teď testují lidé v Applu, aby pomohli nalézt různé vzorce využívání, podle kterých může firma hodinky dále optimalizovat. Co se týče výdrže, na své straně má jen výhody. Apple má pod kontrolou software i hardware. Hodinky jsou podle všeho hodně omezené a aplikace třetích stran nemohou prakticky spouštět vlastní kód. Logika programů poběží v iPhonu, na hodinkách tak bude jen UI a rozhraní pro komunikaci přes Bluetooth.

Přesto – pokud by se zmiňovaná výdrž potvrdila – šlo by o zklamání. Stejných hodnot dosahují hodinky se systémem Android Wear, kde běží i plnohodnotné aplikace. Zanedlouho navíc přijde druhá generace s novým hardwarem. Hodinky s alternativními systémy (Tizen, různé upravené Androidy) pak vydrží až několik dní.

Zdroj: 9to5mac

Byl pro vás článek přínosný?