Hlavní navigace

Skype: „superuživatelé“ skončili, nahradilo je 10 000 počítačů s Linuxem

2. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Architektura Skypu je (nebo možná byla) poměrně unikátní. Ve srovnání s klasickými komunikátory jde na věc úplně jinak. Nepoužívá serverové farmy. Tedy, ne, že by se bez podpory serverů služba obešla úplně, avšak díky technologii peer-to-peer, známé především z výměnné sítě BitTorrent, dokázali tvůrci Skypu rozložit zátěž v podobně přenášených hovorů mezi uživatele. Počet serverů se tak mohl zredukovat na nezbytné minimum, protože v téhle decentralizované síti slouží víceméně akorát k přihlašování, jinak je, zjednodušeně řečeno, nahrazují sami uživatelé.

Kromě běžných uživatelů tu byli „superuživatelé“. Tzv. supernodem se mohl stát kdokoli, kdo měl solidní připojení k Internetu, veřejnou IP adresu a slušně výkonný počítač. Tyto uzly zprostředkovávaly informace o ostatních uživatelích, především o jejich (ne)dostupnosti. Nodem byl naopak běžný uživatel, jemuž připojení nedovolilo stát se superuživatelem. Skrze jeho počítač nicméně stále mohly proudit hovory. Ke změně architektury došlo zhruba před dvěma měsíci. Typicky bylo k decentralizované síti připojeno asi 40 000 supernodů. Jak bylo ale zjištěno, těch je nyní pouze 10 000. Jak mohl jejich počet tak dramaticky klesnout?

 

Roli supernodů na sebe převzal provozovatel a vlastník sítě, Microsoft. Nakoupil 10 000 počítačů, vybavil je prý nějakou přísně zabezpečenou verzí Linuxu, která by měla dobře odolávat útokům zvenčí. Po tomto malém převratu vás už nepřekvapí informace o tom, že uživatelé Skypu již logicky nemohou být na supernode „povýšeni“. Úlohu telefonní ústředny na sebe převzal se vším všudy Microsoft. Pro srovnání, jeden supernode ve starém systému obsloužil pouze 800 uživatelů. Na jeden takový počítač s Linuxem prý ale momentálně připadá asi 4 100 uživatelů, přičemž teoretický limit takového zařízení se šplhá až ke 100 000 uživatelům.

Jestli si pamatujete, naposledy firma ohlásila rekord v podobě 40 milionů lidí připojených současně. Počet supernodů a obsluhovaných uživatelů tedy odpovídá současnému využití sítě. Jak zjistíte jednoduchým výpočtem, její teoretická kapacita při zachování současného hardwaru je jedna miliarda uživatelů. Microsoft je nyní připraven na všechno, jak se zdá. Síť je natolik naddimenzovaná, až se to může zdát podezřelé. Copak se redmondští chystají? Mají snad ambice stát se světovým telekomunikačním operátorem č. 1?

V očích některých Skype přišel o svou hlavní výhodu. Z decentralizované sítě se stala síť centralizovaná. Jenže ona beztak používala servery k přihlášení a ty dávaly decentralizaci vale, protože při jejich výpadku byla síť tak jako tak nepříjemně ochromena. Na druhou stranu si můžete ulevit, Skype už nebude používat váš hardware a připojení k poskytování informací o dostupnosti jiných uživatelů. Teoreticky je platforma nyní bezpečnější, reálně pak i výkonnější a stabilnější. Model P2P tu tedy stále funguje, hovory samotné se supernodům stále vyhýbají, přenášejí je mezi sebou sami uživatelé.

Zdroj: Ars Technica via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?