Hlavní navigace

Soud zastavil činnost Butterfly Labs. Firma podvedla desítky tisíc těžařů Bitcoinu

23. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký federální soud zastavil činnost společnosti Butterfly Labs. Učinil tak na návrh Federální obchodní komise (FTC), která Butterfly Labs označila za podvodnou operaci.

Společnost sídlící ve státě Missouri byla jednou z prvních, která nabídla těžařům Bitcoinu stroje se specializovanými čipy (obecně se pro taková zařízení vžil název „ASIC miner“) schopné těžit mnohonásobně rychleji a energeticky efektivněji než běžné procesory či grafické karty. Když Butterfly Labs oznámila svůj první produkt jménem BitForce, psal se červen roku 2012 a ziskuchtiví těžaři si předobjednali mechanizaci za miliony dolarů. Firma slibovala, že ASIC minery začne dodávat v prosinci 2012, reálně ale zařízení k prvním zákazníkům doputovala až v dubnu roku následujícího.

ASIC minery od Butterfly Labs

V září 2013, kdy se na základě mnoha stížností o případ začala zajímat FTC, na svůj BitForce stále čekalo více než dvacet tisíc předplatitelů. Ti, kteří se přece jen dočkali, se vzhledem k rostoucí složitosti výpočtů a tudíž rychlému zastarávání těžařské techniky stali hrdými majiteli elektrického přímotopu; takto doslovně se podle tiskové zprávy FTC vyjádřili sami zástupci Butterfly Labs.

 

Opoždění dodávek společnost zpočátku vysvětlovala problémy s výrobou. Posléze se ovšem ukázalo, že neschopnost dostát svým závazkům je u Butterfly Labs setrvalý stav. V srpnu roku 2013 firma začala nabízet silnější ASIC miner nazvaný Monarch. FTC tvrdí, že k srpnu 2014 bylo Monarchů dodáno „jen velmi málo, pokud vůbec nějaké“. V prosinci 2013 Butterfly Labs nabídla těžbu bitcoinů jako službu: zákazníci si mohli předplatit výpočetní čas a na oplátku měli obdržet bitcoiny, které jimi pronajaté servery vytěží. Podle FTC někteří za tyto služby zaplatili částky v řádech tisíců dolarů, nikdo z nich ale od Butterfly Labs neviděl ani bitcent.

Tři podílníci Butterfly Labs, Darla Drake, Nasser Ghoseiri a Sonny Vlesides, jsou nyní obžalováni z podvodu. Soud jim nařídil, aby s okamžitou platností přestali zkresleně propagovat své produkty a služby, a zmrazil jejich majetek. FTC bude nyní usilovat o odškodnění podvedených zákazníků.

„Často, když se naskytne nová a ne zcela pochopená příležitost jako Bitcoin, podvodníci najdou způsob, jak zneužít nadšení a zájem veřejnosti,“ konstatuje Jessica Rich, ředitelka Odboru ochrany spotřebitele Federální obchodní komise. „Těší nás, že soud vyhověl naší žádosti zastavit tuto operací, a těšíme se, až se nekalé výnosy vrátí do rukou spotřebitelů.“

Zdroj: Federal Trade Commision

Byl pro vás článek přínosný?