Hlavní navigace

Spouštějte aplikace jako správce bez otravného UAC

18. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujte, že tento postup je možné využívat pokud jste přihlášen k účtu se správcovským oprávněním.

V nedávném tipu jsme vám poradili, jak nastavit, aby se aplikace spouštěla vždy jako správce. V diskusi se sešlo několik dotazů, ve kterých jste se ptali, zda je možné nastavit, aby se nezobrazoval potvrzovací dialog nástroje UAC. Ten, přestože byl ve Windows 7 v mnoha směrech vylepšen, nenabízí možnost vytvořit seznam aplikací, které by v rámci své kontroly obcházel. Existuje však postup, jak UAC obejít, aniž by bylo potřeba ho vypnout. Využijeme k tomu Plánovač úloh.

Program Plánovač úloh spustíte tak, že stisknete Win+R, do políčka zadáte řetězec taskschd.msc a klepnete na tlačítko OK. Můžete také do vyhledávacího pole v nabídce Start napsat Plánovač úloh a klepnout na první nalezenou položku.

V levém sloupci klepněte na položku Knihovna plánovače úloh, čímž zobrazíte seznam naplánovaných úloh. Poté klepněte v pravém sloupci na Vytvořit úlohu.

Na záložce Obecné vyplňte řádek Název a poté v dolní části zatrhněte položku Spustit s nejvyššími oprávněními.

Poté přejděte na záložku Akce a klepněte na tlačítko Nová. Otevře se okno, ve kterém u položky Akce zvolte z nabídky možnost Spustit program. Následně prostřednictvím tlačítka Procházet najděte spouštěcí soubor požadované aplikace. Poté klepněte na OK.

Zavřete také okno Vytvořit úlohu, ve kterém by se měla již nacházet příslušná akce pro spuštění aplikace.

Nyní je potřeba vytvořit zástupce. Klepněte pravým tlačítkem na volné místo plochy a z nabídky zvolte Nový | Zástupce. Otevře se průvodce, kde v prvním okně do řádku pojmenovaném Zadejte umístění položky vložte:

schtasks /run /tn NÁZEV, kde za NÁZEV dosaďte pojmenování vytvořené úlohy pro spuštění aplikace (v mém případě VLCplayer).

Klepněte na Další, v následujícím okně zadejte název zástupce a potvrďte klepnutím na Dokončit. Nyní klepněte na vytvořenou položku pravým tlačítkem, z nabídky zvolte Vlastnosti a poté přejděte na záložku Zástupce. Klepněte na tlačítko Změnit ikonu a potvrďte zobrazení upozornění klepnutím na OK. Klepněte na tlačítko Procházet a v instalační složce dané aplikace nalezněte její ikonu. Poté všechna okna zavřete klepnutím na OK, čímž dokončíte poslední krok.

Teď už stačí vytvořeného zástupce vyzkoušet, přičemž žádné UAC by vás již nemělo obtěžovat.

Byl pro vás článek přínosný?