Hlavní navigace

Stylus pro kapacitní displeje ze smetí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na kutilském webu Makezine.com se objevil vtipný návod, jak vyrobit ovládací pero pro displeje s kapacitní vrstvou. Ty najdete na většině nových smartphonů, touchpadech, ale také výrobcích od Applu. Pokud jste pozorně četli článek o dotykových displejích na ExtraNotebooku, asi víte, že se pro ovládání nedá použít nevodivý předmět a snímání je optimalizované pro lidský prst.

U telefonu to příliš nevadí, ale iPad a chystané konkurenční tablety se dají rozumně použít i pro kreslení či rozpoznávání znaků, což při používání prstu není příliš pohodlné. Stylusy pro kapacitní displeje se už běžně prodávají od 50 Kč (Zboží.cz), ale většina vypadá spíš jako kolík než luxusní pera Parker či Montblanc.

Co si takový stylus vyrobit? Stačí vykuchat obyčejné (analogové :-)) pero a ja jeho špičku použít měkký vodivý materiál (abyste displej nepoškřábali). Autor návodu použil polyetylenovou pěnu, která se používá při balení elektronických součástek, procesorů, základních desek apod. Tu sroloval, omotal měděným drátem, strčil na špičku pera a drát protáhl vrchním otvorem ven. Pak už jej stačí jen pěkně omotat kolem stylusu, aby vedl eletřinu z vašeho těla a je hotovo.

Do stavby jsem se také pustil a otestoval na touchpadu v notebooku. Opravdu to fungovalo. Ale použijte raději tenčí a delší drát, kterým rovnoměrně omotejte pěnu i vnější stranu pera. Bude to lépe vypadat a kontaktní plocha bude větší, účinnější. Pokud jste líní, pořád můžete použít párek.

Zdroj: Makezine

Byl pro vás článek přínosný?