Hlavní navigace

Tyhle chytré hodinky nebudete muset nabíjet. Energii čerpají z lidského tepla

18. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Matrix PowerWatch jsou možná nejzajímavějšími chystanými hodinkami. Mladá americká firmička chce jejich vznik sponzorovat na Indiegogo. A daří se jí, cílovou částku 100 000 dolarů se již podařilo překonat trojnásobně. Čím jsou tyto hodinky zajímavé? Nemají akumulátor a nepotřebují ani často vyměňovat baterku. Napájí je totiž lidské teplo.

Matrix PowerWatch

Tvůrci v hodinkách využili termoelektrický článek založený na téměř 200 let starém Seebeckově efektu. Spojení dvou různých vodičů o různých teplotách generuje napětí, jehož velikost je přímo úměrná rozdílu teplot. Nebude-li tedy tělesná teplota rovna té okolní, hodinky budou fungovat. Pokud je sundáte, naměřená data se uloží a hodinky uspí. Uvnitř je baterka, která je v tomto stavu udrží až dva roky.

PowerWatch mají kruhový displej o průměru 46 mm a opsaném rozlišení 240 × 240 px. Jde o černobílé paměťové LCD, jako známe z Pebble. Ciferníky bude možné měnit. Slibuje velmi nízkou spotřebu a té se podřídily i další funkce a výbava. Jednoduchý firmware umí počítat kroky, spálené kalorie nebo měřit kvalitu spánku. Nechybí samozřejmě synchronizace přesného času, stopky nebo minutka. Na reproduktor nebo vibrace však zapomeňte.

Matrix PowerWatch

Pomocí Bluetooth se PowerWatch párují s aplikací pro Android a iOS. Skrz ni se bude také aktualizovat firmware. V aplikaci jsou vidět fitness statistiky, ty se navíc budou synchronizovat s Google Fit nebo Apple HealthKit. Notifikace chybí, bez vibrací nebo zvuků by stejně byly k ničemu.

Hodinky mají hliníkové tělo tlusté 12,5 mm. Je voděodolné až do 50 metrů. Displej kryje odolné sklo, na boku jsou dvě tlačítka plus korunka. A to je vlastně vše.

 

Pokud vás nápad zaujal, můžete Matrix PowerWatch získal za 129 dolarů. Poštovné do Česka bude 15 dolarů, k tomu ještě bude třeba zaplatit DPH. Pár stejných hodinek je za 239 dolarů, čtvery za 396 dolarů. První zájemci hodinky dostanou v červenci 2017.

Byl pro vás článek přínosný?