Hlavní navigace

Vodafone si u ÚOHS stěžuje na Cetin. Důvodem je stále vysoká cena za xDSL

17. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vodafone se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby prošetřil zneužívání dominantního postavení na trhu pevného internetu ze strany Cetinu. Firma vzniklá odštěpením od O2 spravuje naprostou většinu metalických spojů, přes které poskytuje volání přes pevné linky a xDSL internet.

Červený operátor tvrdí, že velkoobchodní ceny jsou stále příliš vysoké a konkurentům nedovolují ziskově podnikat. Cetin si prý také nově účtuje 1258 Kč za zřízení každé xDSL přípojky. Podle Vodafonu tyto podmínky nevyhovují nikomu s výjimkou O2. Vodafone, který xDSL rovněž nabízí, proto začal od 15. února aktivační poplatek nový klientům účtovat zvlášť.

 

Vodafone o nových podmínkách se společností Cetin aktivně jednal a stále jedná. Obrátili jsme se také na Český telekomunikační úřad, který má za úkol podporovat rozvoj hospodářské soutěže v telekomunikacích,“ uvedl Balesh Sharma, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic, a dodal: „Vzhledem k tomu, že Cetin je dominantním poskytovatelem pevného internetového připojení, ČTÚ by v této věci měl uplatnit cenovou regulaci a zajistit tak rovný přístup ke službě.

Operátoři se hádali již před rokem, tedy ještě před rozdělením O2. Vodafone tehdy svého rivala napadl soudně a požadoval náhradu škody ve výši 385 milionů korun. Bránit se soudní cestou je Vodafone připraven i teď proti Cetinu.

Zdroj: TZ Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?