Hlavní navigace

Výsledky AMD za Q1 2015: tržby sotva jedna miliarda, divize SeaMicro zrušena

17. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

První čtvrtletí roku bylo pro řadu výrobců hardwaru nepříznivé – dokonce i Intel zaznamenal nečekaný propad poptávky, takže mu proti předchozímu kvartálu klesl obrat o 13 %. Z toho už se asi dalo tušit, že nijak dobře se nepovede ani AMD, chronicky méně zdravému konkurentu. To se bohužel potvrdilo – už v lednové prognóze firma předvídala propad tržeb o 15 % a nakonec tento plán ještě o něco „překonala“. Obrat v prvním čtvrtletí (Q1 2015) jí klesl o 17 % a zůstal jen těsně nad symbolickou hranicí jedné miliardy. Pod tu se ale asi firma podívá, až spočítá tržby za probíhající čtvrtletí druhé.

V Q1 mělo nakonec AMD souhrnem tržby 1,03 miliardy. Vedle 17% propadu proti Q4 2014 je to ještě masivnější propad proti tomu, jak si AMD vedlo před rokem v Q1 2014. Tehdy mělo obrat 1,40 miliardy, meziročně je tedy pokles tržeb 26 %. Hrubá marže byla jen asi 32 %, takže po započtení nákladů se firma ocitla v provozní ztrátě, kterou ještě umocnily různé jednorázové restrukturalizační náklady (o tom za chvíli). Celkově tak firma jen za první čtvrtletí zaznamenala ztrátu 180 milionů USD, což je 23 centů na jednu akcii. Pro firmu to znamená adekvátní snížení finančních rezerv (o 134 milionů na 906 milionů USD) a prohloubení dluhu (o 53 milionů na 2,27 miliardy USD).

Hospodářské výsledky AMD za Q1 2015
Hospodářské výsledky AMD za Q1 2015

Na výsledku se spojilo více faktorů. Kromě restrukturalizačních nákladů zejména snížená poptávka po procesorech na spotřebitelském trhu, tedy tatáž potíž jako u Intelu. Kromě nich se ale hůře prodávaly i grafiky. A do třetice pak také klesly příjmy ze „semi-custom“ divize, neboť se prodalo méně konzolových APU. V jejich případě jsou údajně důvody sezónního charakteru. Divize PC a GPU (Computing and Graphics) měla tržby 532 milionů USD, oproti 662 milionům v Q4 2014 je to zhoršení o 20 %. Proti částce 861 milionu před rokem už je propad dokonce 38 %. Divize skončila provozní ztrátou 75 milionu USD.

AMD uvádí první desktopová APU Kaveri

Pokles postihl také byznys obvykle úspěšnější divize Enterprise, Embedded and Semi-Custom. Ta utržila 498 milionů, což je ale o 14 % méně než za Q4 2014 (577 milionů) a také o 7 % horší výsledek než za Q1 2014 (536 milionů). Nicméně tato divize měla provozní zisk 45 milionů, byť je třeba říci, že mnoho nákladů, zejména těch na vývoj, je sdílených s na první pohled hůře pracující divizí PC. K tomu má ještě AMD 107 milionů ztráty v ostatních nákladech.

 

Akvizice SeaMicro selhala, divize skončila

Spolu s těmito nepříjemnými čtvrtletními výsledky přichází ještě jedna negativní zpráva. AMD oznámilo, že s okamžitou platností ukončuje chod své divize mikroserverů, kterou před pár lety získalo nákupem firma SeaMicro. Zdá se, že pod AMD přestal tento byznys prosperovat a firma je nyní nucena ho ukončit, aby ji zbytečně nezatěžoval v situaci, kdy nemá peněz nazbyt.

Hospodářské výsledky AMD za Q1 2015
AMD ukončilo s okamžitou platností činnost divize mikroserverů

Do účetní uzávěrky přispělo zrušení SeaMicra jednorázovou ztrátou v hodnotě 75 milionů USD. Pro srovnání, před třemi lety dalo AMD za firmu SeaMicro 334 milionů USD – z čehož 53 milionů bylo naštěstí pro AMD v akciích (které tehdy měly cenu nad 8 USD), nikoliv v hotovosti. Ze zpětného pohledu to byla zřejmě akvizice nepovedená, AMD s ní ale získalo propojovací logiku Freedom Fabric, které si údajně nadále cení a plánuje ji ještě v budoucnu využít. Otázka ale je, zda o ni budou mít nějací zákazníci zájem.

 

 

Výhled na Q2 2015 počítá s dalším zhoršením

Osobně jsem byl ještě více než na výsledek hospodaření (který bývá v souladu s prognózou) zvědavý na to, jaké očekávání vyhlásí AMD pro další období, tedy Q2 2015. Špatná zpráva je, že to opět bude propad, ta dobrá, že už nebude tak strmý. V probíhajícím čtvrtletí je očekáváno zhoršení tržeb o zhruba 3 % s tolerancí tří procentních bodů. To znamená, že obrat by se při realistickém odhadu měl dostat na 999 milionů (střední hodnota), při nejlepším by zůstal stejný na 1030 milionech a při pesimistickém scénáři by klesl až k 962 milionům. V uplynulém čtvrtletí se AMD trefilo někam mezi pesimistický a střední odhad, takže je asi docela pravděpodobné, že v Q2 2015 se jeho obrat zastaví na číslu menším než 1 miliarda USD.

Ačkoliv je ale plánované zhoršení obratu o 0–6 % menší než 12–18 % z lednové prognózy na Q1 2015, není zrovna důvod k oslavám. Je třeba pamatovat na to, že první kvartál je vždy slabý ze sezónních důvodů, zatímco v druhém už opět prodeje stoupají. Za Q2 by tedy správně mělo AMD utržit již větší částku, což se ale nestane a místo toho si ještě pohorší. Přitom by už v závěru tohoto období teoreticky mělo začít prodávat nová GPU Fiji a APU Carrizo/Carrizo-L. Z toho lze vyčíst, že situace firmy není uspokojivá, snad jí ale zmíněné nové čipy napraví kondici alespoň v Q3 2015.

Zdroje: AMD (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?