Hlavní navigace

Windows 10 pro osobní počítače budou první, další edice přijdou později

4. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft na konferenci Build potvrdil, že různé edice Windows 10 nevyjdou ve stejný čas. Ředitelka AMD trochu nechtěně prozradila, že Microsoft plánuje vydání operačního systému na červenec. Konkrétní den stanoven zatím nebyl, aspoň ne veřejně – co kdyby firma nezvládla dodržet slib?

I v podcastu jsme spekulovali o tom, že vydání v tomto případě patrně znamená dodělat systém natolik, aby byl použitelný a výrobci jej mohli předinstalovávat a počítače. Až se po dvou třech měsících tyto počítač dostanou na trh, uživatelé si přes Windows Update rovnou stáhnou vydatnou porci oprav a optimalizací. Tímto se dá vývoj dohnat, firma podobnou strategii zvolila mj. v případě Windows 8.1.

 

Zatímco desktopová edice vypadá v posledním sestavení poměrně dodělaně a je reálné, že Microsoft do léta odladí chyby, mobilní edice je vysoce chybová, nestabilní a chybí jí funkce. Tento obraz není jen naším mylným dojmem. I proto nepříliš překvapivě zástupce Microsoftu potvrdil, že edice Desítek budou na trh přicházet postupně, jak budou dokončovány.

Joe Belfiore přiznal, že vývoj desktopu opravdu je o kus dál. Na Buildu 2015 ostatně byla předvedena úplně nová funkce, která z mobilu udělá počítač. V závěsu za osobními počítači tedy počítejme se smartphony, Hololens, Surface Hubem a Xboxem. Konkrétnější plány ale Belfiore neprozradil.

Znovu zdůraznil, že o Windows máme přemýšlet jako o službě. Ne všechny slíbené funkce budou dostupné hned v létě nebo na podzim. Co se nestihne, dodělá Microsoft v následujících měsících a vydá formou aktualizace. O funkce nepřijdeme, jen třeba nebudou hned dostupné. Týká se to minimálně doplňků pro Edge, nový internetový prohlížeč.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?