Hlavní navigace

Ženy v IT nemají stejné postavení jako muži. Nejsou brány vážně

20. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všichni víme, že to ženy v IT nemají lehké. Výsledek je takový, že je jich přítomno poměrně málo a platí to tím spíš, o čím vyšších pracovních pozicích hovoříme. Jednu z výjimek představuje Marissa Mayer, jež aktuálně šéfuje Yahoo. Lépe nahlédnout do problému nám pomůže nový projekt Elephant in the Valley od výzkumníků ze Stanford University.

Do studie bylo přímo zahrnuty výpovědi více než 200 žen s minimálně 10letou zkušeností v oboru. Většina z nich pracuje v Bay Area v San Franciscu, resp. v nám dobře známém Křemíkovém údolí. Skoro 80 % je přes 40 let a v 75 % mají děti. K dotázaným ženám patří zaměstnankyně z Googlu, Applu, VMWare a dalších firem, další pochází ze startupů. Čtvrtina pracuje na pozici ředitelky uživatelských zážitků, 11 % založilo startup.

Diskriminace žen v IT v číslech

Nyní ke statistikám. Podle studie např. bylo 47 % žen požádáno, aby ve své funkci vykonaly úlohu, která po mužích nikdo nepožadoval (řeč je mj. o psaní poznámek nebo objednávání jídel). Po 32 % žen podřadnější úlohy ve firmě nikdo nepožadoval. Kvůli pohlaví se ze sociálního prostředí cítilo vyloučeno 66 % žen. To, že nejsou muži, na nabídce pracovních příležitostí negativně pocítilo 59 % žen.

Rovnou 90 % žen bylo svědkyněmi sexistického chování mimo hlavní pracovní prostředí, případně na konferencích. Dále se 60 % setkalo se sexuálními návrhy, z toho jich 65 % zaznamenalo návrhy od svých nadřízených a polovina se s nimi setkala vícekrát. Jedna žena ze tří se v zaměstnání kvůli vyplývajícím okolnostem obávala o svou osobní bezpečnost. Není ale všechno o přímém sexuálním obtěžování.

Ženy v IT nemají stejné postavení jako muži, dokládá projekt Elephant in the Valley
Ženy v IT nemají stejné postavení jako muži, dokládá projekt Elephant in the Valley

Na ženy je automaticky nahlíženo jako na matky, což potvrzuje 75 % dotázaných účastnic studie, které byly během přijímacího pohovoru nuceny probírat svůj rodinný život, rodinný stav a děti. Aby je ostatní brali vážně, cítí 40 % žen tlak, že o své rodině musí v práci mluvit méně. Tlaky se projevují i v tom, že 52 % respondentek zkrátilo svou mateřskou dovolenou, neboť se bály o svou kariéru.

Problém zakořenění nerovnoprávnosti ve společnosti dokládá další číslo – 88 % žen zažilo situaci, kdy se klient či kolega měl bavit s nimi, ale raději své otázky směřoval na mužského kolegu, přestože to nebylo logické. Dále 84 % řeklo, že oční kontakt klienti či kolegové opět raději drží s kolegy, nikoli kolegyněmi. A konečně, na 87 % žen byly adresovány ponižující komentáře od mužských spolupracovníků.

 

Výpovědi

Na adrese elephantinthevalley.com si kromě dalších čísel můžete otevřít anonymizované výpovědi o tom, co se v IT firmách děje. Z výpovědí (konkrétně z této části) vypíchněme to, že jedna respondentka raději ze svého pracovního stolu sklidila fotky svých dětí, jiná raději začala nosit snubní prsten, aby už nikomu nemusela vysvětlovat, proč není vdaná. V jedné firmě se pak zase jeden z partnerů vyjádřil o zaměstnankyni tak, že se o její finanční bonus ani povýšení nemusí zajímat, protože se právě vdala. Pravděpodobně si brzy pořídí dítě a dá výpověď.

Zdroj: Women in Tech via GeekWire

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku