Hlavní navigace

10 tipů pro rychlejší práci ve Windows XP

17. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mnoho z vás stále dává přednost sice staršímu, ale léty prověřenému operačnímu systému Windows XP. Na Windows Vista si zkrátka každý nezvykl a zdá se, že důvodem k přechodu z Windows XP na něco novějšího bude až uvolnění finální verze Windows 7.

Do té doby si ale jistě budete chtít vystačit se stávající instalací Windows XP, takže určitě uvítáte několik jednoduchých tipů a triků, jak si práci v systému zpříjemnit. V minulosti jsme se již věnovali doplňkům, které Microsoft za dobu existence Windows XP pro tento operační systém vydal. Chcete-li držet krok s nejnovějšími verzemi, pak si určitě přečtěte článek Omlazující injekce pro Windows XP.

Nyní se ale již pojďme podívat na konkrétní tipy pro zpříjemnění práce s Windows XP.

1. Automatické přihlašování s heslem i bez něj

Pokud jste si nastavili ochranu počítače heslem, musíte při jeho spouštění heslo pokaždé zadávat. Podobné zdržení vás čeká i v případě, kdy máte na rodinném počítači vytvořeno několik uživatelských účtů a vybíráte, kdo se zrovna přihlašuje. Nemáte-li strach z bezpečnostních rizik, nastavte si automatické přihlašování vybraného uživatele.

Klepněte na tlačítko Start a funkci Spustit. Zadejte příkaz control userpasswords2, který zobrazí dialog Uživatelské účty. Vypněte volbu Před použitím počítače musí uživatelé zadat uživatelské jméno a heslo. Klepněte na tlačítko Použít a zadejte jméno a heslo uživatele, který bude po příštím restartu počítače automaticky přihlášen.

2. Rychlejší start Windows XP

Doba, která uplyne mezi zapnutím počítače a jeho připraveností k práci, je přímo úměrná tomu, kolik aplikací automaticky startuje zároveň s operačním systémem. Rozmyslete si, zda skutečně potřebujete různé archivační programy bažící na pozadí, doplňky multimediálních přehrávačů nebo stahovače obrázků z karet digitálního fotoaparátu. Všechno toto lze spustit i ručně a nejde o věci, které potřebujete neustále.

Programy, které nejde standardním způsobem pomocí jejich nastavení zbavit automatického startu, můžete vypnout pomocí nástroje Start|Spustit|msconfig. Přepněte se v něm na záložku Po spuštění a nepotřebné programy vypněte. Zkušenější z vás mohou zastavit i nepotřebné služby běžící na pozadí.

3. Klávesové zkratky

Naučte se používat různé klávesové zkratky fungující jak napříč celým systémem, tak v různých aplikacích. Čím méně budete používat myš, tím bude vaše práce rychlejší. Na druhou stranu myš je nedílnou součástí ovládacího prostředí Windows a bohužel řada vývojářů zapomíná na to, že něco jako klávesové zkratky existuje. Pociťují to zejména uživatelé notebooků.

Nejprve několik triviálních zkratek, které by měl znát i začátečník:

Ctrl-C - zkopíruje označený text, obrázek nebo soubor do schránky Windows

Ctrl-X - vloží objekt do schránky a zároveň jej odstraní z původního umístění

Ctrl-V - vloží objekt ze schránky do aktuálního programu

Ctrl-A - vybere všechny objekty (např. celý text v editoru, všechny soubory ve složce a podobně)

Důležité je, že u řady programů lze pomocí schránky kombinovat různé formáty toho, co kopírujete. Zkuste například v Excelu 2007 zkopírovat tabulku a vložte ji do editoru obrázků. Dříve nemožné, dnes se tabulka vloží rovnou jako obrázek.

Nyní několik klávesových zkratek pro práci se systémovými aplikacemi a systémem samotným

Win-E - spustí souborového správce, Průzkumníka Windows

Win-F - spustí program pro vyhledávání souborů

Win-L - uzamkne počítač a přepne na přihlašovací obrazovku

Win-R - zobrazí okno Spustit program

Win-Pause/Break - zobrazí informace o systému (dialog Vlastnosti systému, karta Obecné)

Ctrl-Alt-Delete - zobrazí Správce úloh systému Windows, případně vás přepne na přihlašovací obrazovku

4. Fulltextové vyhledávání v souborech

Pomocí funkce Start|Hledat si zobrazíte nástroj, který vám pomůže s vyhledávním konkrétních souborů. Vřele doporučuji instalaci nejnovějšího Windows Desktop Search. Tento nástroj si vytváří seznam dokumentů, obrázků, pošty a dalších souborů na disku, indexuje jejich obsah a nalezení například všech dokumentů obsahujících konkrétní výraz je pak otázkou několika sekund. Původní vyhledávač přitom musí pokaždé projít kompletní celý disk nebo zvolenou složku.

5. Automatické zálohování a synchronizace

Ztráta jakýchkoli dat je nepříjemná záležitost. Ve Windows XP najdete vestavěný zálohovací program v nabídce Start, Všechny programy, Příslušenství, Systémové nástroje, Zálohování. Zálohou souborů vás provede jednoduchý průvodce. Microsoft však nabízí daleko příjemnější možnost zálohování - vyzkoušejte zdarma dostupné programy Live Mesh a Live Sync.

Live Mesh nabízí na webu zabezpečené úložiště s kapacitou 5 GB, do kterého jsou automaticky ukládány soubory ze zvolených složek. Soubory se pak mohou automaticky stahovat do dalších počítačů, které ke svému účtu u Live Mesh přihlásíte. Live Mesh navíc nabízí možnost přístupu do vašeho počítače přes vzdálenou plochu i v případě, že v cestě stojí nějaký firewall nebo router, což je v případě ADSL připojení velmi pravděpodobné.

Live Sync také slouží k automatickému kopírování souborů, ovšem jen mezi dvěma a více počítači. Využijete jej například k automatickému zálohování dokumentů z notebooku do počítače. Nenabízí webové úložiště a servery Microsoftu využívá jen k přenosu souborů v případech, kdy nekopírujete data na místní síti.

6. Zrušte přihlašování u spořiče

Otravnou vlastností některých spořičů je požadování hesla poté, co spořič vypnete například pohybem myši. Pokud tuto vlastnost systému nepoužíváte jako jednoduché zabezpečení počítače před zvědavými zraky kolegů a příbuzných, pak ji vypněte.

Klepněte pravým tlačítkem myši na Plochu a zvolte Vlastnosti. Přepněte se na záložku Spořič obrazovky a vypněte volbu Při obnovení chránit heslem.

7. Klik místo dvojkliku

Dělá vám problémy poklepání, tzv. dvojklik, kterým například spouštíte programy pomocí zástupců na Ploše? Řešení je několik. Většinou doporučuji jednou klepnout na zástupce pro jeho označení a poté stisknout klávesu Enter, kterou potvrdíte spuštění. V nastavení Windows XP však můžete dvojklik zcela vynechat. Zástupce pak budete spouštět jedním klepnutím a označovat tak, že nad nimi prostě chvíli necháte myš bez pohybu.

Otevřete si Start|Ovládací panely, kde nespustíte ovládací panel myši, ale Možnosti složky. Na kartě Obecné zvolte nastavení Otevřít položku klepnutím (vybrat ukázáním). Nastavení potvrďte tlačítkem OK.

8. Virtuální tiskárna nejenom pro PDF

Některé aplikace hlásí při spuštění chybu v případě, kdy nemáte nainstalovánu žádnou tiskárnu. Nemusíte kvůli tomu svůj systém zatěžovat nějakým nepotřebným ovladačem jen proto, abyste programu vyhověly. Nainstalujte si užitečnou virtuální tiskárnu PDFCreator. Veškerý tisk, který do ní bude směřovat, bude zpracován tak, že se objeví dialog pro vytvoření souboru PDF.

Kromě toho, je PDFCreator schopen zpracovat veškeré tiskové požadavky i do dalších formátů, zejména tedy obrázků.

9. Zapněte režim spánku i na desktopu

Windows XP nabízí kromě běžného vypnutí i režim spánku a úsporný režim. Úsporný režim převede počítač do režimu nízké spotřeby, kdy jsou rozpracovaná data stále v paměti, a počítač odebírá elektrický proud. Jeho opětovné spuštění je pak velmi rychlé a nemusíte čekat na startování operačního systému a aplikací. Připodobněte si to probuzení po spořiči obrazovky.

Režim spánku funguje podobně, aktuální stav počítače je však uložen na disk a počítač je vypnut. Po jeho spuštění jsou data velmi rychle načtena zpět do paměti a objeví se přihlašovací obrazovka. Opět nečekáte na start systému.

Zatímco na noteboocích jsou většinou povoleny oba režimy, na desktopových počítačích často režim spánku chybí. Otevřete si Start|Ovládací panely a zobrazte Možnosti napájení. Přepněte se na záložku Režim spánku, kde jej příslušnou volbou zapněte.

Až si při vypínání počítače zobrazíte důvěrná známá tři tlačítka, stiskněte na klávesnici Shift. Namísto Úsporného režimu se vám zobrazí tlačítko pro režim spánku.

10. Rychlejší vypnutí systému

Windows XP občas zbytečně dlouho čeká, než se nereagující aplikace při vypínání systému ukončí. Tuto prodlevu můžete zkrátit tím, že si pomocí nabídky Start|Spustit otevřete Editor registru (příkaz regedit). Přejděte do větve HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control, kde najděte klíč WaitToKillServiceTimeout. Poklepáním změňte jeho hodnotu na 5000 milisekund (čili 5 sekund). Příliš nízká hodnota by způsobila, že systém by při ukončování vypnul i správně reagující programy a mohlo by u nich dojít ke ztrátě dat.

Další užitečné pomůcky a tipy

Na ExtraWindows.cz se věnujeme nejenom Windows 7 a Windows Vista, ale i Windows XP. Všechny články věnované tomuto systému najdete v příslušné sekci. Kromě výše uvedeného odkazu na omlazení Windows XP vám doporučuji i další články k tématu:

Byl pro vás článek přínosný?