Hlavní navigace

10nm+ procesory Intel Tiger Lake budou mít o 50 % zvětšenou L3 cache

17. 9. 2019

Sdílet

Dlouhé bylo vinou problémů s 10nm procesem čekání na to, až Intel po svém posledním opusu Skylake (rok 2015) přijde s novou architekturou CPU jádra. V desktopových počítačích bohužel toto čekaní ještě bude přetrvávat déle, ale letos se konečně dostalo na trh Ice Lake s novou architekturou Sunny Cove a pravidelný přítok architektonických inovací v jádrech čipů Intel by se měl obnovit. Už příští rok by měly následovat 10nm+ čip Tiger Lake se zase jiným jádrem Willow Cove, a vypadá to, že by skutečně mělo být výrazně změněné.

Unikly k němu totiž informace, které ukazují na poměrně velké předělání paměťového subsystému. InstLatX64 publikoval výpis CPUID informací na procesoru Tiger Lake-U, tedy mobilní 15W variantě architektury Tiger Lake. InstLatX64 je databáze výpisů vlastností k různým CPU a na Twitteru má teď takové výpisy pro desktopové šestijádro Comet Lake-Snotebookové osmijádro Comet Lake-H, ale zejména pro mobilní čtyřjádro Tiger Lake-U. Jde pravděpodobně o vzorky typu ES, nikoliv o sériové procesory, a frekvence tedy neodpovídají finálním CPU.

12MB L3 cache u čtyřjader Tiger Lake-U

Tiger Lake-U je podle údajů architektura s CPUID označením Family 6 Model 140 Stepping 0. Hlavní informace je, že čip má detekováno 12 MB L3 cache. To znamená dvě věci. Jednak má asi Tiger Lake pořád interní propojení typu ringbus (prstencovou sběrnicí), Intel nepřešel na mesh propojení a architekturu s 1,375 MB L3 cache na jedno jádro. Ovšem architektura změněná je, protože do současnosti u desktopových a notebookových CPU s prstencovou sběrnicí vždy platilo, že na každé jádro připadá 2MB blok L3 cache (byť v některých modelech je část deaktivována).

12MB L3 ale znamená, že architektura Willow Cove/Tiger Lake už má vždy 3 MB na jedno jádro, takže srovnatelná CPU budou mít L3 cache o 50 % větší než předtím (ořezané modely by možná mohly dostat 2 MB na jádro, to se teprv uvidí).

Parametry procesoru Tigger Lake U podle InstLatX64 Parametry procesoru Tigger Lake-U podle InstLatX64

Jde o podobný krok, jako učinilo AMD v architektuře Zen 2, která má dvojnásobek (16 MB místo 8 MB) v každém ze svých čtyřjádrových bloků CCX. Ovšem nelze to přímo srovnávat, protože jednotlivé CCX u AMD nemají svou cache propojenou/sdílenou s ostatními. Každopádně ale zvětšení L3 o 50 % znamená, že se do ní vejde větší sada pracovních dat a lze očekávat lepší výkon při stejné frekvenci (určité zvýšení efektivního IPC) v aplikacích, kterým nestačila předchozí velikost. Mohlo by to pomoci i ve hrách.

Roadmapa architektur velkých procesorových jader Intel, odhalená v prosinci 2018 (Zdroj: AnandTech). Zmínka o redesignu cache pro Willow Cove patrně odráží právě větší L3 cache

Druhá věc, která je zde potvrzená, jsou instrukční rozšíření. Tiger Lake podle výpisu má aktivní velké množství z různých podskupin 512bitových SIMD operací AVX-512. To není tak velké překvapení, protože Intel je postupně začleňoval už do zrušeného Cannon Lake a pak Ice Lake. Teď máme každopádně doloženo, že je obsahuje i jádro Willow Cove pro notebooky. Čip umí rozšíření AVX515F, AVX512DQ, AVX512IFMA, ACX512CD, AVX512BW, AVX512VL, AVX512VBMI, AVX512VBMI2, AVX512_VNNI, AVX512_BITALG a AVX512_VPOPOCNTDQ.

Pořád problém s frekvencemi na 10nm procesu?

Zachycený ES procesor má zdá se základní frekvenci 1,0 GHz a patrně turbo boost 3,4 GHz. Frekvence je to poněkud nízká, takže se vnuká domněnka, že Tiger Lake by také mohlo podobně jako Ice Lake mít potíž dostat se na vyšší takty. Ale protože se týká o ES vzorek, nemusí detekované parametry vůbec odpovídat schopnostem křemíku. Je klidně možné, že Intel prostě ponechává skutečné schopnosti zatím v tajnosti a ES mají schválně nízké frekvence.

Tiger Lake vyjde příští rok, ale jen pro notebooky

Tigger Lake má jít na trh příští rok, a to v noteboocích. Jak nízkospotřebové verze Tiger Lake-Y, tak Tiger Lake-U mají mít čtyři jádra. Intel už v květnu sdělil některé údaje, ovšem nic příliš konkrétního. Tiger Lake má údajně přinést až 4× lepší výkon integrovaného hardwarového enkodéru videa a až 4× vyšší herní výkon GPU, ale jde o srovnání se 14nm čipy Whiskey Lake, ne s novějším Ice Lake. Desktopové Tiger Lake není ovšem plánováno, zdá se, že místo toho na nové platformě LGA 1200 dostaneme stále 14nm procesory Rocket Lake (uvedení by asi mohlo být v první polovině roku 2021). U těch se spekuluje, že by teoreticky mohly dostat ono jádro Willow Lake portované na 14nm proces (byť třeba za cenu horší spotřeby, než má teď Skylake). Integrované GPU totiž prý dostane novou architekturu GPU z Tiger Lake. Ale portování i CPU jádra není zatím potvrzeno.

Galerie: Slajdy k procesorům Intel Ice Lake a Tiger Lake (květen 2019)

 

Byl pro vás článek přínosný?