Hlavní navigace

LCD lepší než OLED? Eizo oznámilo HDR monitor s kontrastem 1 000 000:1, jasem 1000 cd/m²

23. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem jsme zde psali o profesionálním OLED monitoru od Dellu, který se coby překvapení objevil na trhu poté, co již byla považován za zrušený. Zda bude převratnou novinkou navždy měnící trh obrazovek, se teprve uvidí (objevily se například hlasy, že dodané kusy mají různé problémy s kvalitou). Paradoxně se ale současně objevil monitor, který je skoro i zajímavější, ačkoliv je ještě založen na klasické technologii LCD. Monitor ColorEdge Prominence CG3145 od japonské firmy Eizo je, jak je u této značky obvyklé, zaměřen na profesionální sféru. Konkrétně na produkci videa. Jde o tzv. referenční monitor, na kterém se ve finále kontroluje barevné podání snímku, tedy nejkritičtější článek zobrazení během digitálního zpracování filmu. Model staví na panelu typu IPS s úhlopříčkou 31,1 palce a filmovým rozlišením 4096 × 2160 bodů (DCI-4K). To už naznačuje, že půjde o speciální záležitost, nikoliv o stejné matrice, jaké se nalézají ve spotřebních 4K monitorech. Panel je nativně 10bitový s podporou až 1,07 miliardy barev, pokrývá 98 % HDR barevného prostoru DCI-P3, 99 % AdobeRGB a 80 % ultraširokého barevného prostoru Rec.2020.

Kontrast tisíckrát lepší, než je obvyklé

Co je ovšem nejzajímavější: ačkoliv jde o LCD, má skutečně parametry plně vyhovující pro HDR obsah (kompatibilní je se standardem HDR10, alem ožná by mohlo eventuálně dostat i upgrade na dynamický standard HDR10+). Jas panelu je až 1000 cd/m², ovšem zároveň má monitor na rozdíl od běžných LCD mít excelentní úroveň černé. Eizo uvádí, že kontrast je 1 000 000:1, tedy tisíckrát lepší, než panely IPS obvykle dosahují – a zcela konkurenceschopný s panely OLED. Proti OLED Dellu na tom dokonce asi bude lépe, jelikož ten má typický kontrast nižší než maximální kvůli automatickému omezování jasu (při maximálním rozsvícení všech pixelů se sníží jas a kontrast klesne na 200 000:1). Onen milion je přitom údaj pro statický kontrast, nikoliv pro tzv. dynamický, jenž je prakticky bezvýznamným číslem.

Přitom nemají být použity triky s lokálním stmíváním podsvícení po zónách, které nejsou kvůli velikosti zón zdaleka dokonalé. Eizo místo toho používá stmívání podsvícení po jednotlivých pixelech, takže efekt by měl být prakticky dokonalý. Monitor má také být schopen vybudit maximální jas na celé ploše, což byl zrovna u OLED Dellu problém. Maximální jas (beztak nižší než u tohoto Eiza) dovolí jen 1 % obrazových bodů, při větší „zátěži“ musí elektronika jas celé obrazovky automaticky tlumit. U ColorEdge Prominence CG3145 tento problém údajně odpadá.

eizo-coloredge_prominence_cg3145_2Klíčem k bezprecendentně dobré kombinaci kontrastu a jasu, splňující požadavky HDR je patrně použití dvou matric, kdy jedna se stará o tradiční barevné subpixely, a druhá reguluje jas. Tato druhá matrice by měla bod po bodu omezovat tok světla z podsvícení, či ho propouštět naplno. Díky tomu, že je cesta světlu uzavírána dvojicí clon, je zřejmě výrazně omezen průsak světla zavřenými body, tedy pixely, které mají být plně černé. Takovouto technologii, údajně tisíckrát zlepšující kontrast LCD, před časem oznámil Panasonic. Je tudíž možné, že Eizo ColorEdge Prominence CG3145 je prvním monitorem, který z ní bude profitovat, nebo Eizo samo vyvinulo něco podobného.

eizo-coloredge_prominence_cg3145Monitor bude přirozeně podporovat hardwarovou kalibraci se softwarem Eizo ColorNavigator NX, LUT pro přepočty je 24bitová. Jako vstupy budou použity DisplayPorty a HDMI 2.0 a LCD bude podporovat snímkové frekvence 60 a 50 Hz (respektive asi 59,94 a 50 Hz, jelikož je LCD určeno pro produkci videa). Na HDMI ale bude 10bitový obraz v plném rozlišení možný jen při podvzorkování 4:2:2 nebo 4:2:0, kvůli nižší přenosové rychlosti. To ale u videa nemusí až tak vadit, protože použití podvzorkovaných formátů YUV je v této oblasti téměř standardem.

Eizo ještě neuvedlo plné parametry (nevíme například odezvu), monitor je totiž zatím oznámen jen předběžně. Na trh by se údajně měl dostat až někdy ke konci roku 2017, tedy circa za šest měsíců. Nebyla také prozrazena cena, ovšem jako referenční monitor pro profesionální produkci půjde spíše o exkluzivní produkt (s cenou nad 5000 dolarů/150 000 Kč). Na druhou stranu asi není pravděpodobné, že by Panasonic vyvíjel ony speciální obrazovky jen pro tatko omezený trh, a tak snad lze doufat, že se LCD se značně zlepšeným kontrastem budou postupně objevovat i v levnějších krajích.

Byl pro vás článek přínosný?