Hlavní navigace

Ryzen Threadripper vyjde 9. srpna. AMD k němu možná bude dávat all-in-one vodníky

18. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden AMD oznámilo parametry procesorů Ryzen Threadripper 1920X a 1950X, tedy highendových dvanáctijader a šestnáctijader. Dozvěděli jsme se tehdy, že mají přijít do obchodů začátkem srpna. Nebo přesněji „in early august“, jelikož začátek měsíce úplně dobrý překlad nebyl. Z osvědčených japonských zdrojů se totiž nyní doneslo přesné datum uvedení, které je nakonec lehce pozdější, a také jeden pěkný detail k tomu. Podle webu Hermitage Akihabara se Threadrippery v obchodech země vycházejícího slunce začnou prodávat 10. srpna, což pro nás ale vzhledem k časovému posunu pravděpodobně znamená už 9. srpna. Uvádění produktů totiž u nás většinou připadne na 15:00 hodin, což je v Americe ráno, ale v Japonsku už pozdě večer, tudíž tam pak prodej začne až dalšího dne. Pokud tato konstrukce sedí, pak je tedy reálný den uvedení středa 9. srpna a pokud náhodou ne, jeden den už nikoho nezabije. Hermitage Akihabara je na konce NDA a starty prodejů už pěkných pár let dobrý zdroj, takže se na jeho informaci asi dá spoléhat. Ona slova „early august“ už AMD vydáním v devátý den měsíce trošku napíná a osobně jsem čekal, že Threadrippery vyjdou o pár dní dřív. Ale co už se dá dělat.

amd-ryzen-threadripper-1600

Standardně s přibaleným vodníkem?

Termín, kdy se Threadrippery – a doufejme že i desky platformy X399, bez nichž by to moc smysl nemělo – budou dát koupit, ale není jediná věc, kterou Hermitage Akihabara sděluje. Z jeho zdrojů prý také vyplývá, že by AMD údajně tato CPU mohlo na rozdíl od „X“ Ryzenů prodávat s chladičem. Ten je totiž u platformy X399 poněkud problémem. Používá nový socket TR4, jenž je nekompatibilní s čímkoli momentálně dostupným na trhu. Při uvedení tak patrně o chladiče bude nouze a přibalování nějakého boxovaného řešení by docela pomohlo.

Jelikož Ryzeny Threadripper mají 180W TDP, budou údajně přibalovány chladiče vodní, tedy all-in-one řešení s uzavřeným okruhem a radiátorem. Strojovým překladem zde bohužel mohou vznikat nepřesnosti, ale zdá se, že vodník má být přikládán „standardně“. Možná tedy nepůjde jen o „bundle“, kdy jednoduše koupíte dvě položky dohromady, a tento chladič by mohl být zahrnut v ceně, která není nijak nízká (799 dolarů dvanáctijádto, 999 dolarů šestnáctijádro). Toto není potvrzeno, takže nějaký příplatek asi stejně nastat může, ale výhodou by mohlo být, že AMD kupuje chladiče ve větší várce a tak by možná nemusely stát tolik.

Balení s vodníkem by nicméně asi mohla být jen přechodnou záležitostí. Pokud se trh rozhýbá a potřebné upevňovací kity nebo rovnou nové chladiče se na trhu objeví v dostatečných zásobách, pak by asi AMD mohlo Threadrippery začít prodávat i samotné.

Balení procesoru FX-8150 s vodním chladičem (2012) Balení procesoru FX-8150 s vodním chladičem (2012)

Tato praktika by jinak u AMD nebyla nová. Firma už „bundlovala“ vodníky s procesory FX-9370 a FX-9590 nebo ještě dřív s FX-8150, tedy úplně prvním Bulldozerem. Tam ale šlo o volitelné příslušenství. Tyto sady stály víc a současně s nimi bylo na trhu i běžné balení za normální cenu.

Byl pro vás článek přínosný?