Hlavní navigace

4K a HDR video z Netflixu poběží i na grafikách Radeon, Vega a Polaris dostanou podporu

18. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Pokud máte zájem o kvalitní video, asi víte, že u 4K obsahu vyžadují distributoři velmi silnou ochranu proti kopírování. 4K filmy například z Netflixu kvůli tomu přehrajete na konzolích a různých plastových krabičkách, ale dlouho nebylo možné je pouštět na PC a i dnes mají dost specifické požadavky na hardware. 4K a HDR video z této služby se dalo přehrávat jen na procesorech Intelu s architekturou Kaby Lake (a novějších) a později podporu přidala také Nvidia na některých grafikách generace Pascal. Dlouho nebylo jasné, zda se tato služba vůbec dostane na Radeony, ale vypadá to, že nakonec ano.

Pokud jste četli článek k vydání desktopových APU Ryzen 5 2400G a Ryzen 3 2200G, možná jste už zaregistrovali informaci, že na těchto procesorech s integrovanou grafikou se 4K Netflix objeví. Někdy během druhé čtvrtiny tohoto roku má AMD vydat ovladač, s nímž by Netflix ve 4K nebo s HDR obrazem měl být zprovozněn. Tento ovladač totiž na systému Windows zavede podporu pro DRM technologii PlayReady 3.0, která je u tohoto obsahu požadována coby ochrana proti kopírování. Vydání by dle dokumentů, které AMD poskytlo recenzentům, mělo nastat „ze začátku Q2“, takže snad už v dubnu.

Novinka proti této informaci ale je, že na platformě AMD nebudou podporovány jen integrované grafiky, ale i samostatné. Web AnandTech nyní píše, že byla přislíbena podpora PlayReady 3.0 také na grafických kartách Radeon, a to těch založených na GPU Polaris a Vega. Půjde tedy o karty založené na 14nm čipech s rokem vydání 2016 a novější – Radeony RX 460, 470 a 480, řadu RX 500 a novější. S funkční ochranou by pak tedy 4K Netflix měl streamovat i na tento hardware.

Netflix

V případě samostatných grafik není ještě k dispozici příliš konkrétní datum. Zdá se, že APU mají přednost a Vega/Polaris dostanou podporu až později, AMD AnandTechu sdělilo jen, že to bude „později v tomto roce“ a že bližší informace budou zveřejněny, až se vydání přiblíží. Vypadá to tedy, že na samostatných grafikách bude mít AMD proti Nvidii skluz víc jak 12 měsíců.

Samotné ovladače s podporou PlayReady 3.0 nemusí znamenat, že streamování bude dostupné hned v den jejich vydání. APU a Radeony budou také muset projít certifikací u Microsoftu a Netflixu, která může teoreticky trvat déle, ovšem práce na ní asi poběží ještě před veřejným vydáním. Lze jinak čekat, že další požadavky budou stejné jako při přehrávání na platformě Intel nebo s grafikami GeForce – tedy poslední verze Windows 10, HDCP 2.2 podporované jak grafickou kartou, tak monitorem, a pro přehrávání buď aplikace Netflix, nebo prohlížeč Microsoft Edge.

Byl pro vás článek přínosný?