Hlavní navigace

4K Netflix už na PC uvidíte i bez Kaby Lake. Nvidia ho zprovozňuje na grafikách Pascal

2. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud se zajímáte o vysoce kvalitní video, pak asi víte, že komerční (a tedy chráněný) obsah v rozlišení 4K není kvůli striktním požadavkům na silné DRM snadno dostupný na počítačích, zatímco třeba chytré televize nebo konzole a set-top boxy se k němu dostanou poměrně často. Streamování Netflixu v 4K dokonce na PC nebylo vůbec a až nedávno přišlo, ovšem s podporou jen jediné platformy (procesory Intel Kaby Lake) a poměrně velkými požadavky. Zdá se ale, že se situace pomalu začíná lepšit. Podpora se brzy objeví i pro samostatné grafické karty od Nvidie.  

4K Netflix na PC už nepotřebuje Kaby Lake

Netflix ve 4K potřebuje HDCP 2.2 a také certifikaci pro DRM technologii PlayReady 3.0 od Microsoftu. Ty nyní zřejmě získala GPU Nvidia z poslední generace, tedy FinFETové Pascaly. Díky tomu na těchto grafických kartách bude zpřístupněn 4K obsah z katalogu Netflixu – později možná i z dalších podobných zdrojů (například Ultra HD Blu-ray). Nvidia tuto novinku již oznámila na svém webu, nicméně podpora je zatím předběžná.

Pro 4K streamování jsou podporovány jen grafiky generace Pascal, které mají alespoň 3 GB paměti, takže 2GB GeForce GTX 1050 (nebo nadcházející GT 1030) mají smůlu. Starší GPU podporu nebudou mít vůbec, neboť DRM vyžaduje aktuální čipy. Zároveň zůstává požadavek, že operační systému musí být Windows 10 a k přehrávání je nutné použít buďto prohlížeč Edge, nebo aplikaci Netflixu z Windows Store. Oproti situaci s Intelem ale nejste vázáni na konkrétní generaci CPU, takže přidáním odpovídající grafiky (za podmínky nainstalovaných Windows 10) je nyní možné 4K video z této služby „konzumovat“ i na různých starších PC, aniž by bylo třeba kupovat nové. Pochopitelně je ještě podmínkou, že připojíte televizi nebo monitor, který umí HDCP 2.2.

Podpora DRM PlayReady 3.0 byla u Pascalu avizována již loni Podpora DRM PlayReady 3.0 byla u Pascalu avizována již loni

Funkce a certifikace potřebné pro DRM PlayReady 3.0 ještě nejsou ve stabilních ovladačích, ani v běžných betách. Potřebujete specifickou verzi 381.74, která není volně ke stažení. K jejímu získání je třeba zaregistrovat se do programu Windows Insider, kdy odebíráte od Microsoftu testovací verze softwaru před vydáním (což pochopitelně může mít negativní dopady na stabilitu). Ovladač je totiž dostupný pouze tímto aktualizačním kanálem, jinak ne. Až se zaregistrujete jako Insider, měl by vám být nabídnut ve Windows Update.

MMF24

Tato komplikace bude zřejmě trvat jen dočasně, než se certifikace dostane do stabilních ovladačů a vše si projde potřebnou kontrolou a testováním. Jak dlouho to však bude trvat, bohužel nevíme. Na druhou stranu je ale pozitivní, že případní zájemci si mohou funkci vyzkoušet dřív (doufejme, že s Insiderovským ovladačem nebudou příliš velké problémy při běžném používání), než pokud by Nvidia čekala až na stabilní verzi.

Při provozu více monitorů musí všechny podporovat HDCP 2.2 Při provozu více monitorů musí všechny podporovat HDCP 2.2 (Zdroj: Nvidia)

Podpora má jinak ještě některá omezení. Podle Nvidie není přehrávání umožněno na počítačích, které mají dvě grafické karty ve SLI. V takovém případě musí být spřažení zrušeno a obě GPU provozována samostatně. Komplikace jsou také u sestav s více monitory. U těch musí mít všechny aktivní obrazovky podporu HDCP 2.2. Pokud by některé uměly jen starší HDCP, pak DRM nepřipustí přehrávání 4K videa a dostanete jen stream v kvalitě 1080p.

Byl pro vás článek přínosný?