Hlavní navigace

Hráčské 4K monitory s G-Sync HDR a 144Hz panelem budou příští měsíc, cena 53 tisíc

28. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už to bude skoro rok a půl od doby, kdy se „začalo čekat“ na příchod herních monitorů s G-Sync HDR – nebo co je možná důležitější, monitorů s rozlišením 4K (3840 × 2160 bodů), které zároveň poběží na vysokých obnovovacích frekvencích, tedy 120 či 144 Hz. Loni v zimě byly při oznámení technologie G-Sync HDR oznámeny první dva modely: Asus ROG Swift PG27UQAcer Predator X27. ak ale dnes víme, 144Hz 4K panely s podporou HDR a 384zónovým podsvícením postihlo několikanásobné zpoždění. Vypadá to ale, že je nyní konečně u konce a tato LCD by se mohla dostat na trh během několika týdnů.  

ROG Swift PG27UQ konečně na prodej

Asus nyní již oficiálně oznámil příchod na trh u prvního z obou jmenovaných – tedy monitoru ROG Swift PG27UQ. V posledních týdnech se už po světě objevovaly v obchodech možnosti jej předobjednat, takže doufejme jde již o definitivní vypuštění. Podle Asusu se ROG Swift PG27UQ začne reálně prodávat na konci června, takže se téměř vyplnilo varování webu TFT Central, že by se 144Hz 4K panely mohly opozdit až do Q3 2017.

Pro rekapitulaci: ROG Swift PG27UQ používá 10bitový IPS displej AU Optronics s úhlopříčkou 27 palců. Rozlišení je 3840 × 2160 bodů, kontrast 1000:1, papírová odezva 4 ms. Panel má rozšířený gamut, až 99 % AdobeRGB a 97 % prostoru DCI-P3. Integrováno je 384zónové lokálně testovatelné podsvícení s podsvícením se špičkovým jasem až 1000 cd/m², díky čemuž by má monitor certifikaci DisplayHDR 1000. Kromě toho samozřejmě podporuje G-Sync HDR a také HDR10. Z továrny by měl být nakalibrován na barevnou odchylku deltaE 

Zajímavé je, že v monitoru bude senzor okolního světla pro automatickou úpravu jasu, což by mohlo být při enormně vysokém maximu panelu (běžný jas mimo špičky je 300–600 cd/m²) docela užitečné. Mimochodem: pokud vás zajímá, kolik může HDR s takto výkonným podsvícením spotřebovávat elektřiny, špičková spotřeba má činit 180 W, byť je úhlopříčka jen 27 palců. Takže asi při běhu naplno bude docházet i ke slušnému zahřívání.

asus_rog_swift_pg27uq-144hz-g-sync-hdrOficiální obnovovací frekvence monitoru by měla být 120 Hz při rozlišení 4K a s DisplayPortem 1.4. Kromě toho by měl být možný také 144Hz přetaktovaný režim. Ten ale už bude určitě vyžadovat výstup ve formátu YUV s podvzorkováním 4:2:2. Podvzorkování by pravděpodobně mělo být vyžadováno i při 120 Hz, pokud je LCD krmeno HDR obrazem s 10bitovou barevnou hloubkou. Rozhraní DP 1.4 má při 4K a 120 snímcích za vteřinu kapacitu jen na 8bitové barvy. Monitor se bude dát připojit i pomocí HDMI 2.0, pak ale bude maximální frekvence jen 60 Hz a funkce G-Sync HDR nebude dostupná. Monitor skýtá polohovatelný stojan s pivotem i nastavením výšky v 12cm rozsahu, možnost VESA montáže, rozbočovač USB 3.0 pro dva porty a také RGB osvětlení okolí (LED vzadu mohou promítat na zeď logo ROG).

Cena přes 50 tisíc

Spolu s finálním odhalením či oznámením tohoto herního monitoru Asus také konečně prozradil, jak drahý bude. Vysoká cena byla vzhledem k parametrům obecně očekávána, nakonec je skutečně drsná, i když nižší než nejpesimističtější z různých odhadů. Asus ROG Swift PG27UQ má oficiálně přijít na 1999 dolarů. To s připočtením DPH dělá při momentálním kurzu částku 53 140 Kč. Jsou to tedy bohužel peníze už někde v pásmu ojetých automobilů, řečeno populárně.

Acer Predator X27 Acer Predator X27. Finální verze by měla být bez adaptéru Tobii Eye-tracking, který nesly prototypy

Konkurenční Acer Predator X27 se stejným panelem a obdobnými vlastnostmi by zřejmě měl jít na trh v podobném časovém horizontu, i když to Acer zatím zřejmě oficiálně neoznámil jako Asus. Ovšem americké obchody už před pár dny zařadily tento monitor do katalogů s údajnou dostupností 1. června. To může být jen špatný předběžný údaj (což by nebylo zvláštní, Nvidia letos například novinářům už sdělovala, že tyto monitory vyjdou v dubnu, později zase že v květnu). Ale pokud ne, je zde tímto množnost, že se Predator X27 bude dát koupit dříve než monitor Asusu. Jeho cena má ale prý být stejných 2000 dolarů. Dostupnější variantou by mohl být AOC AG273UG se stejným panelem, ale o toho netušíme, zda/kdy se na trh dostane.

Byl pro vás článek přínosný?