Hlavní navigace

5x na téma: Jak se ve Vistě přiblížit k Windows 7

25. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve středu jsem zde nastínil několik důvodů, které by vás mohly přesvědčit k přechodu na Windows 7. Pokud vlastníte Windows Vista, nemusí být toto rozhodnutí tak snadné a jistě mnozí z vás zůstanou u stávajícího systému. Na druhou stranu, nemusíte si zoufat. Řadu novinek z Windows již delší dobu suplují aplikace třetích stran. Není problém si je do Windows Vista nainstalovat, vždy najdete nějakou zdarma dostupnou alternativu.

1. Úsporněji, ekologičtěji

Jednou z novinek ve Windows 7 je důraz na ekologii a tedy sníženou spotřebu počítače. Pokud chcete ušetřit za energii spotřebovanou stolním počítačem a déle vydržet na bateriích se svým notebookem, pak si zkuste nainstalovat program Edison. Jeho úkolem je optimalizace spotřeby počítače. Dělá to však nikoli s ohledem na jeho výkon, jako primární kritérium bere na zřetel spotřebu energie.

Program nabízí dva režimy, pracovní a nepracovní, u každého z nich můžete nastavit, jak moc chcete být spořivý. Součástí programu je také kalkulačka úspory energie.

2. Méně otravné UAC

UAC - zabezpečení počítače v češtině nazvané jako Řízení uživatelských účtů. Mnoha pokročilým uživatelům leží v žaludku neustále se objevující projevy této části Windows Vista. Kdykoli spouštíte nějaký systémový program, chcete upravovat registr, mazat nějaké soubory, instalovat nový program a provést jinou běžnou činnost zkušenějšího uživatele, jste obtěžování dialogem vyžadujícím potvrzení a Zabezpečenou plochou, která blokuje přístup k ostatním oknům.

Ve Windows 7 lze UAC nastavit tak, aby vás obtěžovalo co nejméně, přestože bude stále aktivní. Ve Windows Vista můžete UAC jedině úplně vypnout. Přesný postup najdete v článku Jak vypnout UAC ve Windows Vista.

Je zde ještě jiná možnost, a tou je použití jiného programu, který by si na rozdíl od standardního UAC pamatoval, že třeba na spouštění Editoru registru není třeba se příště znovu ptát. Touto užitečnou pomůckou je freewarový Norton UAC Tool (viz článek). Při potvrzování v něm stačí jen zapnout volbu Don't ask me again.

3. Hlavní panel

Jednou z nejviditelnějších změn ve Windows 7 je přepracovaný hlavní panel. Sjednotil umístění Snadného spuštění s tlačítky aktivních programů, přesunul tlačítko pro zobrazení plochy, poněkud vyrostl do výšky a neplýtvá místem díky tomu, že ikonky programů a oken jsou standardně bez popisků.

Ve Windows Vista můžete použít prográmek ViGlance, který panel přizpůsobí vzhledu ze sedmiček, případně sáhněte do registru, kde ve větvi HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics vytvoříte novou řetězcovou hodnotu MinWidth a nastavíte ji na -255.

Tip: množství dalších tipů jak Windows Vista vzhledově proměnit na Windows 7 najdete v článku Proměna Visty na Windows 7.

4. Automatické střídání tapet na ploše

Možná vás zaujalo automatické střídání tapet na ploše Windows 7. Microsoft zde implementoval poměrně jednoduchou věc, kterou snad od příchodu Windows 95 uživatelé doplňují s využitím dalších programů. Nemusíte však instalovat hned nějaký velký software pro změnu vzhledu, jako třeba WindowBlinds, stačí se kouknout, co nabízí přímo Microsoft.

Prográmek s názvem Wallpaper Changer byl původně určen jen pro Windows XP, funguje však i ve Vistě. Po instalaci se ihned spustí, poklepejte tedy na jeho ikonku v oznamovací oblasti a nastavte jej. Vyberte složku, ve které najde tapety na plochu. Standardně je nastavena ta se systémovými tapetami. Táhlem nastavte interval střídání tapet, výchozí je půlhodina. Nastavení pak stačí potvrdit tlačítkem OK.

5. Svižnější systém

Zaujaly vás nadšené zprávy hovořící o tom, jak jsou nová Windows 7 rychlá, jak bleskurychle startují a jak si dobře vedou i na méně výkonných počítačích? Pokud se nic z toho nedá říci o vaší aktuální instalaci Windows Vista, zkuste několik následujících kroků:

1. Zbavte se zbytečných programů po spuštění, které nepoužíváte. Pomůže vám s tím článek Vypněte programy po spuštění Windows a uvolněte paměť, vřele doporučuji také program Autoruns.

2. Vyčistěte počítač, defragmentujte disk. Zkuste třeba programy CCleaner, FCleaner nebo Revo Uninstaller. Všechny jsou zdarma.

3. Pokud obětujete nějaké finance, vyzkoušejte program SpeedUpMyPC 2009, který má certifikát od Microsoftu a odhalí všechna slabá místa ve vašem systému.

Na internetu najdete i tzv. Transformation Packy, které promění vzhled stávajících Windows na Windows 7 téměř k nepoznání. Důrazně vás však před nimi varuji. Tyto balíčky přepisují systémové soubory ve Windows, takže se může snadno stát, že váš počítač začne zlobit. Navíc to může (a bude) kolidovat s případnými systémovými aktualizacemi přes Windows Update.

Máte-li další tipy na jednoduchá vylepšení Windows Vista směrem k Windows 7, podělte se o ně v komentářích pod článkem.

Byl pro vás článek přínosný?