Hlavní navigace

Acer začne prodávat SSD a paměti. Ovšem ve skutečnosti budou od čínského výrobce Biwin

5. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Redakce
Médii prolétla zpráva o tom, že jeden z největších výrobců počítačů Acer začíná prodávat vlastní paměti DDR4 a SSD. Ale úplně to tak není, ve skutečnosti jde o disky a paměti čínské firmy Biwin, která si od Aceru jen licencuje známou značku. Stejné je to jinak i s pamětmi a SSD značky Predator.

Není to tak dlouho, co výroba paměťových modulů nepatřila mezi nějaké populární odvětví, zatímco třeba do výroby SSD se postupně pouštělo čím dál více různých firem. Ovšem s tím, jak se rozmohly hráčské monitory s vysokou obnovovací frekvencí, také nastala renesance rychlých modulů DDR4 právě pro potřeby hráčů. Tím se z RAM stal znovu atraktivní (pro výrobce) „prémiový“ artikl, takže od té doby přibývají nové značky, které mezi dalším modním hráčským zbožím nabízejí i RAM a často také SSD. Jsou to existující výrobci desek, příslušenství, ale i nová jména.

Na této vlně se teď mezi výrobci SSD a operačních pamětí objevilo i jedno dost velké jméno, a to Acer, jenž je jedním z pěti největších výrobců počítačů. Vzhledem k tomu, že vyrábí celá PC a notebooky, by prodej SSD a modulů i samostatně pro tuto firmu dával jako bokovka smysl. Ale krátce na to se ukázalo, že celé je to ještě trochu jinak. Acer sice teď uvedl novou řadu SSD a pamětí pod svými značkami (jednak Acer, ale také Predator), jenže ve skutečnosti je nebude vyrábět ani vyvíjet a půjde jen o přeznačené produkty od výrobce Biwin, což je čínská firma, který SSD a paměti nabízí i pod svou vlastní značkou. S logem Acer by ale pravděpodobně měly být na prodej u nás v Evropě častěji.

Vlastní nevlastní SSD a paměti

Forma spolupráce nebyla v prvních zprávách úplně jasná, ale nakonec se ukázalo (a Acer to i sám vyjasnil), že fakticky vlastně celý byznys bude čistě na Biwinu, který tak zřejmě bude kromě výroby zajišťovat i servis a další logistiku. Acer této firmě de facto jenom propůjčil, nebo lépe řečeno licencuje svoji značku, ale to bude z jeho strany vše. Pokud si ještě vzpomínáte na pamětiSSD se značkou „AMD Radeon“, tak tehdy šlo o totéž – nezávislá firma si od AMD zakoupila práva na použití těchto značek, a pak tyto produkty pod nimi mohla prodávat, ač s AMD ve skutečnosti hardware nic společného neměly.

Pameti DDR4 a SSD Acer Predator od firmy Biwin 1600 Paměti DDR4 a SSD Acer a Predator od firmy Biwin (Zdroj: Biwin)

Pro tyto „Acery“ už byly spuštěné stránky Acer Storage (SSD a později DDR4 se značkou Acer) a také Predator Storage. Tuto značku, používanou Acerem pro luxusnější herní hardware, má také Biwin licencovanou a bude pod ní nabízet paměti DDR4 a později i výkonnější SSD. Obě stránky mají branding Aceru, ale v zápatí je jako provozovatel a autor webu uveden Biwin. Pokud někdo nedává na hardwarové zpravodajství neustále pozor (třeba tady na Cnews…) a tato zpráva by mu unikla, asi by si toho, že za vším je ve skutečnosti odlišný čínský výrobce, ani nevšiml.

The Acer trademarks are licensed to BIWIN Semiconductor (HK) Co, Ltd. by Acer Incorporated.

Biwin je i skutečným výrobcem SSD „od HP“

Mimochodem, při psaní této zprávy jsem teprve zjistil, že Biwin je zřejmě také výrobcem SSD a pamětí DDR4 prodávaných pod značkou HP, jako HP EX900, HP EX950 a tak dále. Zřejmě jde o stejnou koncepci. Tedy Biwin vyrábí hardware a za úplatu si pro něj licencuje známou značku, která ho pomáhá prodávat, zatímco Biwin by coby „noname“ mělo u zákazníků asi menší šanci.

DDR4: Apollo na parádu, Talos na chlazení?

Paměti DDR4 bude „Acer“ nabízet jednak v nějakém obyčejném provedení označeném jen Acer pro běžná PC a také notebooky (provedení SO-DIMM). Pod značkou Predator bude ale Biwin nabízet výkonnější moduly pro desktop.

Levnější řada nazvaná Talos má nabízet DDR4-2666 až DDR4-4400 s nízkým časováním, osmivrstvými PCB a chladiči údajně ze zinkové slitiny. Proč ne z hliníku? Podle výrobce díky tomu mají větší hmotnost (jeden modul má vážit 80 g) a líp chladí.

Acer Predator Talos DDR4 05 Acer Predator Talos DDR4 (Zdroj: Biwin)

Výkonnější a dražší řada Apollo ale je zase z hliníku, což teorii o větší vhodnosti zinku zase trošku podkopává. Tyto paměti by pro vás možná mohly být docela zajímavé, protože jsou založené na čipech Samsung B-Die, mezi nadšenci populárních. Moduly budou dostupné v rychlostech DDR4-3200 až DDR4-5000, mají 10vrstvé PCB a 15μ pozlacené kontakty.

U chladiče, jak už jsme si rýpli, je zase jako výhoda vyzdvihováno použití čistého údajně vysoce kvalitního hliníku o tloušťce 1,2 mm (což ale vlastně pořád není tak moc). Víc hmoty než pasivní chladič zdá se na modulu zabere RGB iluminace, která je výsadou této řady.

Acer Predator Apollo RGB DRAM 05 Acer Predator Apollo RGB DRAM (Zdroj: Biwin)

Je pravda, že díky její absenci možná přece jen ten zinkový chladič u Talosů bude mít o dost větší hmotu a možná nakonec bude chladit lépe. Ostatně, Biwin moduly Apollo označuje jako „RGB memory“, kdežto Talos jako „heatsink memory“.

Galerie: Paměti (Acer) Predator od Biwinu

SSD: Sata, NVMe, Predator

Mezi úložišti jsou zatím v nabídce jen ty s obyčejným označením Acer. Později má sice přibýt ještě herní Predator GM3500, ale ten je zatím v přípravě, takže k němu moc nevíme. Jen že bude založený na 3D TLC NAND a NVMe rozhraní. Nepůjde ale ještě o PCIe 4.0 modul, používá jen PCIe 3.0 ×4 a maximální rychlost čtení má být 3500 MB/s. Ale měl by asi mít mězipaměť DRAM.

Predator GM3500 Predator GM3500 (Zdroj: Biwin)

Pod značkou Acer bude k mání běžnější NVMe SSD označené Acer FA100. Také má rozhraní PCIe 3.0 ×4, ale maximální rychlost bude o něco nižší, je uvedeno 3300 MB/s u čtení a 2700 MB/s u zápisu (sekvenční přístupy). V náhodném přístupu prý dosahují až 380 000 IOPS v náhodném čtení a 280 000 IOPS v náhodném zápisu, ale jen pro největší 1TB a 2TB model, u ostatních dost klesají (podrobný rozpis podle kapacit můžete vidět v galerii).

Acer FA100 03 Acer FA100 (Zdroj: Biwin)

Modul nemá mezipaměť DRAM, používá místo toho technologii HMB, tedy malou část operační paměti. Záruka je pětiletá a k mání jsou kapacity 128 GB až 2 TB. Bohužel není uvedeno, jaký je použitý řadič a ještě navíc ani to, zda je použitá TLC nebo QLC NAND (jde o 3D NAND, ale to je dnes norma). Snad by to měla být TLC NAND, protože výdrž odpovídá 600 TB zápisu na 1 TB kapacity.

Dál budou v nabídce také SATA disky. Model Acer RE100, jenž asi bude lepší a výkonnější variantou, opět ještě je v přípravě a podrobnosti k němu nejsou, ale druhý 2,5" disk Acer SA100 již zřejmě vydaný je. Také používá 3D NAND, ale opět nevíme, zda TLC nebo QLC (výdrž je 300 TB zápisu na 1 TB kapacity, ale to nemusí nic znamenat), a zase není specifikovaný řadič. Disk je DRAMless a bude nabízen v kapacitách od 120 GB po 1,92 TB.

Acer SA100 01 Acer SA100 (Zdroj: Biwin)

Výkon je udávaný až 560 MB/s v sekvenčním čtení a až 500 MB/s v sekvenčním zápise. IOPS pro náhodný přístup můžete vidět v tabulce specifikací v galerii. Záruka je tentokrát jen tříletá, toto tedy bude lowendové běžné SSD.

Galerie: SSD Acer a Predator od Biwinu

Výrobců nálepkovačů asi bude přibývat

Toto pravděpodobně do budoucna může být častější věc, protože značek ucházejících se o přízeň „gamerské subkultury“ je hodně a logicky nemohou všechny každý artikl vyvíjet a vyrábět samy. Podobnou službu, kdy vyvinou a často i vyrábějí SSD vlastně na klíč pro nějakou značku, poskytují i výrobci řadičů Phison a Silicon Motion. Je ale možné, že část různých prodejců upřednostní tento model Biwinu, kdy se nemusí starat už ani o distribuci a prodej a prostě jen inkasují tantiémy za použití své značky.

Čistě to, že je autorem těchto SSD/pamětí méně známý čínský výrobce, přirozeně nemusí znamenat, že bude kvalita nižší, než co byste dostali jinak, kdyby hypoteticky Acer tyto paměti a SSD opravdu vyráběl. Ovšem přece jenom bychom asi byli raději, kdyby výrobce byl ze značky hned jasný a člověk nepotřeboval udržovat o těchto věcech povědomí.

Licencování známé značky nezávislé firmě, která pod ní vyrábí a prodává vlastní produkty?

Zdroje: Acer Storage, Predator Storage

Byl pro vás článek přínosný?