Hlavní navigace

Amazon každý rok zničí miliony neprodaných produktů včetně nových MacBooků či televizorů. Je to levnější, než je darovat

23. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: ITV
Ve Velké Británii je 24 skladů Amazonu a investigativní reportéři televize ITV se vypravili do jednoho z nich ve městě Dunfermline. Podle reportáže dochází k masivnímu ničení často zcela nového zboží, které jen dlouho nemohlo najít zákazníka. Část posílá Amazon charitě, ale mnohem více je označeno štítkem „destroy“.

Miliony produktů každý rok Amazon zničí, protože je nikdo nekoupil a zabírají mu místo ve skladu. Jde přitom o zcela nové, většinou ani nerozbalené produkty. Některé jsou vrácené zákazníkem, ale zhruba polovina je stále v originálním balení. A často jde o značkové zboží jako MacBooky, drony či vysavače. Ale také třeba o nové nerozbalené roušky.

Zaměstnanci nad tím krčí rameny a plní příkazy, jak dále vyplývá z reportáže. Jeden bývalý zaměstnanec reportérům řekl, že každý týden je zničeno asi 130 tisíc produktů. Což vyplývá i z dokumentu, který zachytila skrytá kamera. Některé týdny je tohle číslo prý ještě vyšší. Na charitu bylo ve stejném období odesláno asi 28 tisíc produktů.

Sklad Amazonu v Dunfermline (zdroj: ITV)
Sklad Amazonu v Dunfermline (zdroj: ITV)
Skrytá kamera
Skrytá kamera

Důvod je zřejmě čistě ekonomický. Amazon funguje i jako sklad i pro další společnosti, které přes něj prodávají. A ty mu za uskladnění platí. Pokud se zboží dlouho neprodá, přestává být pro majitele rentabilní jej dále takto dotovat. Je levnější se jej prostě zbavit.

Amazon zničí mnohem více, než kolik daruje

Tip: Jeff Bezos oznámil konec v roli CEO Amazonu

Amazon část neprodaného zboží posílá na charitu, ale ke zničení pošle asi čtyřnásobek. I ve srovnání s darováním je pro Amazon levnější se produktů prostě zbavit. Zvlášť v takto ohromném měřítku.

Dokument s čísly o zničených kusech
Dokument s čísly o zničených kusech
Šéf britského Amazonu
Šéf britského Amazonu

Z reportáže vyplývá, že část jde na recyklaci a část na skládku. V rozhovoru pro ITV řekl šéf britského Amazonu John Boumphrey, že množství zboží určeného ke zničení je extrémně malé. V té době ještě o reportáži nevěděl. Amazon poté na reportáž reagoval slovy, že hledá způsoby, jak dosáhnout nulového odpadu. Recyklaci potvrdil, ale na skládku prý zboží neposílá.

Tip: Amazon změnil své nové logo po kritice, že vypadá jako Hitler

Tip: Nejbohatší člověk planety letí příští měsíc do vesmíru. Jeff Bezos bude členem vůbec první posádky Blue Origin

Množství odpadu je ale enormní. Proti Amazonu a jeho praktikám se už dlouho objevují protesty. Na reportáž již reagovala i britská vláda a Boris Johnson sdělil, že byl velmi překvapen a že to prošetří.

A jelikož se nyní Jeff Bezos chystá letět na hranici vesmíru, vznikly už dvě (trochu úsměvné) petice s požadavkem, aby mu nebyl umožněn návrat na Zemi. Aktuálně jednu z nich podepsalo již sto tisíc lidí. Amazon je stále nejhodnotnější značkou na světě.

Celou reportáž si můžete pustit na webu stanice ITV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.