Hlavní navigace

AMD se opravdu spojí s Xilinxem. Koupí výrobce FPGA za 35 miliard $ čistě v akciích

27. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
AMD za 35 miliard dolarů získává lídra ve výrobě FPGA Xilinx. Pokud jste mysleli, že na to nemá, nejste vedle. AMD si takovouto koupi může dovolit proto, že ji zaplatí čistě pomocí nových akcií, jejichž cena je teď velmi vysoko.

Ačkoliv se AMD za poslední roky dost zvedlo, má stále jen malé zisky v porovnání s tím, jak výnosné jsou byznysy Nvidie nebo Intelu. Tudíž bylo překvapení, že chce provést obří akvizici podobnou nedávnému nákupu ARMu Nvidií. Před nedávnem ale prosákly zvěsti, že vede pokročilá jedná o koupi jedničky na trhu FPGA, společnosti Xilinx.

A tato koupě (nebo svým způsobem možná i trošku fúze) se teď opravdu uskuteční. AMD za Xilinx dá 35 miliard dolarů. Je to umožněno jednou věcí: až raketovým nárůstem ceny akcií AMD, které včera stály přes 82 dolarů, což tržní kapitalizaci vyhnalo na 96 miliard dolarů. Oznámená koupě bude celá financovaná právě akciemi firmy, půjde vlastně o výměnou cenných papírů. AMD tak nepřijde o svou dosti malou finanční rezervu a nezvýší se mu dluh. Koupě by tak snad neměla firmu nějak zatížit a dostat ji do problémů.

Xilinx a AMD se spojí výměnou akcií

Vlastníci akcií Xilinxu dostanou v momentě uzavření finální koupě 1,7234 akcie AMD za každou akcii Xilinxu, kterou vlastní. Tento poměr je fixní, nebude se už měnit podle vývoje cen. Podle ceny v době uzavření smlouvy tak akcionáři dostanou ekvivalent asi 143 dolarů za jednu akcii. Před měsícem byla jejich cena přitom asi 102 až 105 dolarů (než stoupla se zvěstmi o prodeji a nyní po jeho potvrzení). Akcionáři tedyinkasují v průměru asi obvyklý akviziční bonus, pokud tedy v budoucnu cena AMD kvůli něčemu nezkolabuje.

Tím, že se z vlastníků Xilinxu stanou vlastníci AMD, dochází vlastně k určité formě fúze firem. Po uzavření transakce budou původní akcionáři vlastnit asi 74 % AMD a vlastníci Xilinxu asi 26 %. Počet akcií AMD samozřejmě výrazně stoupne, nicméně s tím také stoupne hodnota firmy. Obě společnosti mají mít po sloučení 13 000 zaměstnanců.

Ředitelem, respektive ředitelkou celého podniku zůstane dosavadní CEO AMD Lisa Su. Šéf a prezident Xilinxu Victor Peng se stane prezidentem divize FPGA a souvisejících věcí, která v rámci AMD tímto vznikne. Minimálně dva z členů správní rady Xilinxu se dostanou do správní rady AMD.

Fúze s menší, ale výnosnější firmou

Tento obchod má snad potenciál obě firmy posílit, pokud ovšem nebudou mít obě části problémy spolupracovat. Xilinx přidává AMD nové portfólio produktů poměrně úspěšných na svých trzích a spolupráce může posílit pozici procesorů AMD v datacentrech. Xilinx vedle FPGA vytváří i na nich založenou síťovou infrastrukturu, tzv. SmartNIC. AMD se jeho prostřednictvím dostane více do sektorů telekomunikační infrastruktury nebo automobilů. Výhoda je, že portfolia firem by měla být komplementární a téměř bez překryvu, i když to samozřejmě nemusí být záruka, že se jim bude spolu dařit.

Je asi také dobré poznamenat, že hlavního konkurenta Xilinxu, firmu Altera, koupil už před lety pro změnu Intel. Oba největší hráči na trhu FPGA tak skončili jako divize výrobců x86 procesorů. Těžko říct, zda jde o shodu okolností, nebo může u AMD jít o trošku slepé následování (to by asi byla z pohledu strategie celkem chyba).

Podle tiskové zprávy bude určitý profit i z toho, že se spojí infrastruktury, prodejní kanály a podobně, což by mohlo do 18 měsíců samo mít cenu asi 300 milionů dolarů úspor. Nejde ale asi o tak přelomovou akvizici jako bude spojení Nvidie a ARMu, Xilinx je zavedená „stará“ společnost a ně startup nebo nový „disruptivní“ byznys, u kterého by se dal čekat nějaký explozivní růst nebo otevření a dobytí úplně nových trhů a podobné dalekosáhlé důsledky. Spojení dost možná představuje spíše konsolidaci v IT průmyslu, než nějaký potenciál k velkým změnám.

Xilinx je menší firma než AMD. V účetním roce 2020 (což byl duben 2019 až březen 2020) měl 3,16 miliardy tržeb. Je však o hodně výnosnější, s touto tržbou dosáhnul čistý zisk 793 milionů dolarů, jeho hrubá marže přesahuje 65 %. Ovšem firma také měla poměrně malý růst, meziročně asi o 3 %. V předchozím fiskálním roce 2019 ovšem zaznamenala 24% meziroční růst.

7nm čipletový AMD Epyc 7002 "Rome" (Zdroj: AMD)

U AMD tržby naopak poměrně dost rostou, ale zase nejsou příliš velké zisky. Za rok 2019 dosáhlo tržeb 6,731 miliardy $ a čistý zisk 341 milionů s hrubou marží asi 43 % (letos by to mělo být o dost lepší). Akvizicí Xilinxu tak získá rozšířené AMD o dost lepší celkový „cashflow“.

Spojení bude ještě rok trvat, čeká se na schválení

Spojení Xilinxu s AMD je teď dojednáno a bylo schváleno správní radou obou společností (údajně jednomyslně), nicméně ho teprve musí schválit také akcionáři. Za předpokladu, že budou se spojením souhlasit, ale ještě budou muset plán posvětit také antimonopolní orgány států, v nichž firmy podnikají. Je otázka, zda se třeba nezvedne odpor v Číně, kde se akvizice může stát rukojmím obchodní války jako plánované spojení Qualcommu a NXP.

Toto bude jako obvykle nějakou dobu trvat a finální dokončení akvizice se tak očekává až těsně před koncem roku 2021, pokud regulační úřady nebudou proti. Do tohoto schválení a konečného uzavření zůstávají obě firmy samostatné jako dosud.

Galerie: FPGA a další produkty Xilinxu

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?